Vandaag veel bewolking, mooi hemelvaart weekend

08-05-2024 JOURE – Het weer van vandaag staat in contrast met dat van het hemelvaart weekend. Er is veel bewolking en lokaal valt een beetje regen of motregen. Vanmiddag breekt vooral in het oosten en noordoosten de zon wel door. Het wordt 14-18 graden. Tijdens het hemelvaart weekend wordt het steeds zonniger en warmer. Op de stranden is er tot en met zaterdag wel kans op zeewind en op Hemelvaartsdag ook op zeemist.

Vanochtend wolkenvelden en lokaal wat regen
Het is vrijwel overal grijs, alleen in het oosten en noordoosten komen een paar opklaringen voor en kan soms de zon schijnen. Uit de wolkenvelden kan soms een beetje regen of motregen vallen. De kans daarop is in de westelijke helft van het land het grootst. De temperatuur loopt langzaam op naar 13 graden aan het einde van de ochtend. Daar waar de zon soms schijnt wordt het 15 graden.

Vanmiddag af en toe zon, vooral in het noorden en oosten
In de loop van de middag breekt de bewolking op steeds meer plaatsen af en toe open. Vooral in het noorden en oosten van het land kan de zon af en toe schijnen. In het westen en zuidwesten blijft de bewolking hardnekkig met kans op een spatje regen. De maxima komen uit op 14 graden aan zee tot 18 in het oosten. Er staat daarbij een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind. De meeste wind staat langs de westkust en op het IJsselmeer.

Vanavond en vannacht brede opklaringen, gevolgd door mist
Het is droog en het klaart vanavond geleidelijk op steeds meer plaatsen breed op en dan kan de zon nog even schijnen. Aan het begin van de nacht is het vrijwel overal helder, maar vooral het Waddengebied maakt ook kans op wat lage bewolking of mist vanaf zee. Later in de nacht kan ook elders in het land mist ontstaan. Regionaal kan dit dichte en verkeershinderlijke mist worden! Het koelt af naar 8 graden langs de kust tot lokaal 5 graden in het oosten van het land.

Morgenochtend dauwtrappen met regionaal mist
Wie morgen op Hemelvaartsdag in de vroege uurtjes gaat dauwtrappen kan naast dauw ook mist verwachten. Regionaal kan sprake zijn van dichte mist met minder dan 200 meter zicht. Na zonsopkomst lost de mist op en aan het einde van de ochtend is het vrijwel overal zonnig. Op de stranden, in Zeeland en in het Waddengebied kan de mist nog blijven hangen. Er staat nauwelijks wind.

Morgenmiddag zon en stapelwolken
De middag van Hemelvaartsdag verloopt op de meeste plaatsen met prachtig lenteweer met veel ruimte voor de zon, maar in het midden, oosten en zuidoosten ontstaan ook flink wat stapelwolken. De stranden langs de westkust en het Waddengebied blijven gevoelig voor mist en lage bewolking vanaf zee. Dit wordt ook wel zeevlam genoemd. Ga je naar strand, hou er dan rekening mee dat het weer mogelijk wat tegenvalt en neem een warme jas mee. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noorden tot westen. Het wordt 14 graden op de stranden, 16 landinwaarts in de kustprovincies en 18 tot 20 graden in het binnenland.

Vrijdag veel zon en warmer
Op vrijdag is er veel ruimte voor de zon en trekken wat wolkensluiers over. Mogelijk ontstaan er nog een paar stapelwolken, maar veel stelt dat niet voor. Het wordt op grote schaal een warme dag met maxima van 20-22 graden. Op de westelijke stranden wordt het een graad of 18 en op de Wadden 15-17 graden. Er staat weinig wind, maar aan de kust kan ’s middags een matige zeewind uit het noorden opsteken. Hierdoor worden de hoogste temperaturen op de stranden aan het begin van de middag behaald en koelt het later af naar 14 graden.

Ga je naar buiten, smeer je dan goed in! Er wordt in het midden en zuiden van het land zonkracht 6 verwacht en in het noorden zonkracht 5. Bij zonkracht 6 kan je huid al binnen 15-30 minuten verbranden.

Zaterdag en zondag zonnig en warm
Zowel zaterdag als zondag beloven zonnige dagen te worden, waarbij er alleen wat wolkensluiers overtrekken en een enkele stapelwolk ontstaat. De temperatuur gaat verder omhoog naar 20-23 graden op zaterdag en 22-25 graden op zondag. In het noordelijk kustgebied vallen de temperaturen lager uit met 15-18 graden op zaterdag en 17-20 op zondag.

Ook voor zaterdag geldt dat er aan zee kans is dat er ’s middags een noordelijke zeebries opsteekt. De hoogste temperaturen worden daar dan aan het begin van de middag behaald, waarna het een aantal graden afkoelt. In het binnenland waait dan een zwakke oosten- tot noordoostenwind. Zondag waait er een matige oostenwind en dan is de kans op zeewind klein. Dit wordt waarschijnlijk de mooiste stranddag, met maxima van 22-24 graden.

Na het weekend toenemende buienkans
Na het Hemelvaartsweekend neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe en gaat het harder waaien uit een zuidoostelijke richting. Het blijft daarbij waarschijnlijk vrij warm met maxima rond 20 graden en nog geregeld ruimte voor de zon. In de loop van de week dalen de maxima naar een graad of 17.