Vaccinatiecampagne tegen blauwtong is van start gegaan

08-05-2024 JOURE – Deze week is de massale vaccinatiecampagne tegen blauwtong van start gegaan. Dat gebeurt met het vaccin Syvazul BTV 3 dat onlangs voor de Nederlandse markt werd goedgekeurd. In eerste instantie worden 1 miljoen doses verdeeld onder dierenartsklinieken. Twee weken later volgen nog eens 1 miljoen doses. Bij schapen kan met één enting worden volstaan. Runderen hebben twee entingen nodig voor een goede bescherming.

Om de vaccinatiecampagne snel en efficiënt te laten verlopen, riep de dierenartsorganisatie KNMvD mogelijke vrijwilligers op zich aan te melden. In de vacaturebank van de organisatie staat inmiddels een groep van ruim 120 masterstudenten die onder begeleiding mogen vaccineren, zzp’ers en gepensioneerde dierenartsen. Dierenartsklinieken, die nu hun schema’s maken voor de entingen, kunnen die aangeboden hulp inschakelen.