Nationale Molendag Grevensmolen

06-05-2024 VEGELINSOORD – Zaterdag 11 mei 2024 is het Nationale Molendag. Bezoek deze dag Grevensmolen in Vegelinsoord en ontdek de geschiedenis van de Friese veenpolders. De molenaars ontvangen u graag op de fraai aan het Deel gelegen veenpoldermolen. De Haskerveenpolder en de andere veenpolders in Friesland zijn tegenwoordig vooral in gebruik agrarisch gebied.

Het is nog maar amper voor te stellen dat in deze gebieden in de 19de eeuw op grote schaal veen werd gewonnen. Per schip werden de turven afgevoerd. Turf was de brandstof van toen en een goudmijn voor de vroegere grootgrondbezitters en veenbazen. Men groef letterlijk het land af en met de baggerbeugel kon het veen zelfs onder water worden weggehaald. Een onomkeerbaar proces dat alles behalve circulair was. Molens  – en later stoom- en dieselgemalen –  maakten de polders droog.

Dit verhaal is te zien op Grevensmolen. Ontdek ook hoe de molenaar en zijn gezin woonden in de molen. Datum en tijd: zaterdag 11 mei 2024 van 10:00 tot 17:00 uur Adres: Deelswal 4 Vegelinsoord (navigatie op nr. 3). Meer informatie: www.facebook.com/grevensmolen