Buien in het zuiden op komst

06-05-2024 JOURE – We krijgen deze week te maken met relatief rustig lenteweer. Vandaag krijgt het zuiden nog met buien te maken, maar vanaf dinsdag is het zo goed als droog. Met een mix van wolken en zon ligt de temperatuur dagelijks tussen 15 en 20 graden.

Vanmorgen mist in het noordoosten
Deze ochtend is het overal droog en in het midden en noorden schijnt de zon op veel plekken. In het noordoosten van het land komt plaatselijk (dichte) mist voor. In de loop van de ochtend lost de mist hier op en schijnt de zon regelmatig. In de zuidelijke helft is het bewolkt en in het uiterste zuiden kan aan het einde van de ochtend een enkele bui vallen.

Vanmiddag toenemende bewolking en regen in het zuiden
Vanuit het zuiden trekt een buiig regengebied richting ons land. Hierdoor zijn de verschillen deze middag groot. In de noordelijke helft is het droog en schijnt de zon af en toe, maar in het zuiden overheerst de bewolking en kan gedurende de middag buiige regen vallen. Het regengebied lijkt ergens boven het zuiden van het land te stagneren, dus ook het midden van het land kan rekenen op een grotendeels droge middag. Bij een zwakke tot matige wind uit het oosten wordt het 16 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 20 graden in het oosten.

Vanavond en vannacht weinig verandering
Ook vanavond heb je in het uiterste zuiden van het land de paraplu nog nodig als jij naar buiten gaat. Pas aan het einde van de nacht verlaat het gebied met buiige regen ons land weer via het zuiden. Elders in het land blijft het vanavond en vannacht droog. In de noordelijke helft van het land is in de loop van de nacht mist mogelijk. Bij weinig wind koelt het af naar 6 graden in het noorden tot een graad of 10 in het zuiden.

Morgen meest droog
Dinsdagochtend is in het uiterste zuiden eerst nog een enkele bui mogelijk. De rest van de dag verloopt in heel het land droog en gedurende de dag krijgt de zon steeds meer ruimte. De temperatuur stijgt naar 15 tot 19 graden. De wind is meest matig en komt uit noordelijke richtingen.

Woensdag rustig lenteweer
Landinwaarts is een lokale bui niet uitgesloten, maar het blijft op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zon. Aan de temperatuur verandert weinig. Bij een zwakke tot matige wind uit het noorden wordt het 14 graden vlak aan zee tot 18 graden in het binnenland.

Donderdag zonnige Hemelvaartsdag
Ook donderdag houden we het droog. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur valt met 16 tot lokaal 20 graden weer wat hoger uit. Met veel ruimte voor de zon is het een uitstekende dag om er op deze Hemelvaartsdag erop uit te trekken. De zon is met zonkracht 5 in heel het land sterk. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 15 minuten verbanden. Zorg dus dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat!

Daarna overwegend droog lenteweer
Het is alweer een tijdje geleden, maar ook de dagen daarna lijkt er vooralsnog weinig neerslag op het programma te staan! De zon schijnt regelmatig en de temperatuur valt mogelijk iets hoger uit. In het weekend kan het op meerdere plekken in ons land 20 graden of nog wat meer worden en met veel ruimte voor de zon is het dan op en top lenteweer!