Detailhandel zet bijna 5 procent meer om in maart

02-05-2024 JOURE – De detailhandel heeft in maart 4,8 procent meer omgezet dan in maart 2023, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 4,4 procent hoger. De omzet van de non-food (inclusief detailhandel niet-in-winkel) groeide met 6,2 procent en de omzet van de foodsector (winkels in voedings- en genotmiddelen) met 2,3 procent. Online is 2,3 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van kalenderdagen in maart. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,9 procent hoger dan in maart 2023.

Omzet non-food ruim 6 procent hoger
De omzet van de non-food (inclusief detailhandel niet-in-winkel) groeide in maart 2024 met 6,2 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 6,7 procent hoger dan een jaar eerder.

De drogisterijen, de winkels in schoenen en lederwaren, de kledingwinkels, de winkels in recreatieartikelen en de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in maart meer omgezet dan in maart 2023. Daarentegen hebben de winkels in consumentenelektronica en de winkels in meubels en woninginrichting in maart minder omgezet.

Omzet food ruim 2 procent hoger
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart 2,3 procent meer omzet behaald dan in maart 2023. Het verkoopvolume was 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 1,9 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 5,5 procent hoger.

Online 2,3 procent meer omgezet
De online omzet was in maart 2,3 procent hoger dan in maart 2023. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 3,8 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 0,2 procent hoger.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen en de winkels in overige non-foodartikelen lag in maart 2024 hoger dan in maart 2023. De online omzet van de winkels in consumentenelektronica en de kledingwinkels was lager dan een jaar eerder.