Meer dan 450.000 Nederlanders hebben amper geld voor voedsel

16-04-2024 JOURE – Hoge vaste lasten en boodschappen die steeds duurder worden. Nog steeds hebben ruim 450.000 mensen in Nederland niet of amper genoeg geld om eten te kopen.

Voedselnood in Nederland
Gezinnen, alleenstaande ouders, kinderen, ouderen – voedselnood komt in alle lagen van de bevolking voor. Het Rode Kruis krijgt nog steeds veel signalen van mensen die in voedselnood zitten.

  • Voedsel is vaak een sluitpost. Dat betekent dat mensen eerst alle andere onvermijdelijke kosten betalen, zoals de huur of hypotheek.
  • Mensen maken zich vergeleken met drie jaar geleden veel meer zorgen over voldoende (gezond) eten, omdat de prijzen voortdurend stijgen. Sinds de stijging van de inflatie zitten mensen krap bij kas.
  • Onder de mensen die in voedselarmoede leven, heerst veel schaamte. Door die schaamte vinden veel mensen het moeilijk om hulp te zoeken. En dat kan weer leiden tot sociale isolatie, stress en (psychische) gezondheidsklachten.

Rode Kruis
Het Rode Kruis biedt met jouw steun voedselhulp aan. Je kunt voor 6 maanden een steuntje in de rug geven door boodschappenmaatje te worden. Je wordt al boodschappenmaatje vanaf € 3,- per maand. Wil je doneren dan kan dat via deze link.