Nieuwe methoden om gifvrij ongedierte in stallen te bestrijden

14-04-2024 JOURE – Er is systeem ontwikkeld waarbij via zwarte lokkisten en plafondpotten de ongediertedruk door ratten en muizen op veehouderijbedrijven gemonitord kan worden. De kisten en potten zijn voorzien van sensoren die een signaal verzenden bij veel activiteit. Is dat het geval dan worden er vervolgens gericht klemmen geplaatst. Het bestrijdingssysteem werd het afgelopen jaar al getest in de varkens- en pluimveehouderij en momenteel wordt de werking in een vleeskalverstal onderzocht.

Het bedrijf ontwikkelde tevens  een nieuw systeem als alternatief voor een lokdoos met klem voor buiten de stal. Hierbij wordt een koker met lokgeur op 30 centimeter hoogte tegen de buitenmuur geplaatst. De koker is van onder open zodat muizen en ratten er in kunnen kruipen. Zodra de diertjes een draadje raken, klapt een hamer op CO2-druk tegen het diertje. De rat of muis valt dood op de grond en wordt door een kat, kraai of roofvogel meegenomen.