Maart was tiende maand op rij met warmterecord

09-04-2024 JOURE – Nog nooit zijn in de maand maart zulke hoge temperaturen gemeten als vorige maand. De gemiddelde temperatuur wereldwijd was 14,14 graden. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus is het de tiende achtereenvolgende maand die een temperatuurrecord verbreekt. Het oude record was gevestigd in maart 2016. Toen was het gemiddeld 14,03 graden, dus 0,11 graden koeler.

De gemiddelde temperatuur is bijna driekwart graad hoger dan het gemiddelde voor maart over de periode van 1991 tot en met 2020. Het is bovendien bijna 1,7 graden hoger dan in de periode 1850-1900, voor de wereldwijde industrie. Dat tijdvak is voor wetenschappers een meetpunt. Ze willen dat de gemiddelde temperaturen hooguit 2 graden boven dat niveau uitkomen om de gevolgen van klimaatverandering nog in de hand te kunnen houden. Nog liever zien ze een temperatuurstijging van minder dan 1,5 graad, maar dat niveau wordt nu al meer dan een jaar overschreden.

De temperaturen boven het zeeoppervlak waren nog nooit zo hoog. Het was gemiddeld boven zee 21,07 graden. Dat is een fractie hoger dan in februari van dit jaar, toen een gemiddelde temperatuur van 21,06 graden bij de zeespiegel werd gemeten. Dat is met uitzondering van de gebieden rond de Noord- en Zuidpool.