Tijd om achterom te kijken

02-04-2024 JOURE – Fietsen is gezond en houdt je jong. Het is dus goed als mensen dit tot op hoge(re) leeftijd kunnen blijven doen. Belangrijk is wel dat fietsers en zeker seniore fietsers, zich bewust zijn van de risico’s en de mogelijkheden om die te verminderen.

Veel fietsers en zeker senioren kunnen niet goed meer over hun schouder kijken naar achteropkomend verkeer. Met name bij afslaande bewegingen naar links kan dit gevaar met zich meebrengen. Daar waar veel met het gehoor gecompenseerd wordt, beperkt dit zowel het eigen gevoel van veiligheid als de verkeersveiligheid in het algemeen. Gelukkig is er een praktische oplossing: de fietsspiegel.

Het aantal seniore fietsers dat na een ongeval met ernstig letsel op de spoedeisende hulp terecht komt, neemt toe. In een kwart van de gevallen gaat dit om hersenletsel. Het gebruik van een fietshelm vermindert de kans op hersenletsel met een derde. Dat is dus substantieel. Toch draagt maar zo’n 2% van de fietsers een helm. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.

Woensdag 3 april van 13.00-16.00 uur kun je bij Cube Store in Oudehaske een gratis fietsspiegel laten monteren of €25 korting krijgen op een nieuwe fietshelm. De eerste 25 fietsspiegels of kortingsbonnen zijn gratis.