Oosten wat regen, later droog

01-04-2024 JOURE – Deze tweede paasdag staat in het teken van wolkenvelden, waaruit met name in het oosten en noordoosten soms wat regen valt. Elders blijft het een groot deel van de dag droog. De temperatuur stijgt naar een graad of 13. De komende dagen houdt het wisselvallige weer onverminderd aan met soms (flink wat) buien, maar het kwik gaat later deze week wel verder omhoog.

Oosten wat regen, elders droog
We hebben te maken met bewolkt weer en vooral in de oostelijke provincies regent of motregent het af en toe. Veel neerslag wordt niet verwacht. In de rest van ons land overheersen droge perioden. Later vanmiddag wordt het ook landinwaarts meest droog en dan breekt vanuit het zuidwesten de zon langzaam vaker door. Er waait een matige wind uit een zuidwestelijke richting, meestal rond kracht 3. Daarbij stijgt de temperatuur naar 11 graden in Groningen tot maximaal 14 graden in het zuiden en zuidwesten.

Rustige avond en nacht
In het noordoosten valt vanavond nog een buitje, verder is het droog. Vannacht komen brede opklaringen voor. In het zuidwesten komt lokaal een bui voor. Het koelt daarbij af naar 5 graden op de koudste plekken. Er blijft een meest matige wind waaien uit west tot zuidwest.

Komen en gaan van buien
Dinsdagochtend bereikt een gebied met buien het zuidwesten, daar vooruit kan de zon nog eventjes doorbreken. Deze buien trekken gedurende de dag langzaam over ons land. Vooral in het oosten en zuidoosten kan uit actieve buien lokaal veel neerslag vallen, mogelijk rond de 10 millimeter. Vanaf de namiddag wordt het vrijwel droog en schijnt vooral in de kustgebieden de zon nog even flink.

Het waait dinsdag overdag stevig met kracht 4 tot 5 uit het zuidwesten. In het zuidwestelijk kustgebied kan de wind soms zelfs tippen aan windkracht 6. Daarbij ligt de middagtemperatuur rond 12 graden tijdens droge perioden, maar in een bui is het nauwelijks 10 graden.

Woensdag fikse buien
Ook woensdag wordt bepaald geen dag voor een flinke lentewandeling. ‘s Ochtends trekt een gebied met wat regen van zuidwest naar noordoost over ons land, waarna de zon weer even tevoorschijn komt. De temperatuur stijgt dan naar maximaal 15 graden in de zuidelijke helft. Spoedig komen buien tot ontwikkeling en daar kunnen vooral in de tweede middaghelft een paar stevige exemplaren bij zitten, in het zuiden met kans op onweer en flinke windvlagen. Prima weer dus om onze regenradar goed in de gaten te houden!

Donderdag zeer wisselvallig
Donderdag wordt qua weerbeeld waarschijnlijk de minste dag van deze week. Met een stevige zuidwestelijke wind is het een komen en gaan van buien, waarbij het soms ook langere tijd kan regenen. Van donderdagochtend tot en met de nacht naar vrijdag komt lokaal wel 15 tot 20 millimeter regen omlaag. We krijgen de zon verder nauwelijks te zien en dat heeft ook effect op de temperatuur: het wordt op de meeste plaatsen niet warmer dan een graad of 14. De wind is zuid tot zuidwest en meestal matig, langs de kust van tijd tot tijd (vrij) krachtig.

Daarna flink warmer?
Vrijdag en komend weekend blijft de wind uit een zuidelijke richting waaien. Een flinke portie warmere lucht kan dan over ons land uitstromen: zaterdag kunnen de maxima zelfs uitkomen op ruim 20 graden landinwaarts. Die weersverwachting is trouwens nog wel wat onzeker. We zien de zon verder wat vaker tevoorschijn komen en daarbij wordt de buienkans kleiner. Een droge en vrij zonnige lenteperiode staat overigens voorlopig niet in de planning.