Lezing ‘Warber Libben’ over Fokje Pasma

26-03-2024 JOURE – Bertus Mulder is voormalig gedeputeerde van de provincie Fryslân en auteur van onder andere de Jonge Piter Jelles, over Piter Jelles Troelstra. In 2020 hield hij in Museum Joure een eerste lezing over de jonge doopsgezinde boerendochter Fokje Pasma. In deze tweede lezing, op zondag 14 april om 14.00 uur, gaat het over haar verdere leven. Hoe kwam ze ertoe vroedvrouw te worden en hoe verging het haar?

Haar vader en moeder hadden een boerderij die stond aan het Binnenpaad in Westermar, op de hoek van de Gravinnesingel  Toen haar ouders in 1881 verhuisden naar het Kampereiland, boerde ze met haar broer verder in Westermeer. Ze komt de jonge dichter Piter Jelles Troelstra tegen en krijgt verkering met hem. Maar de familie Troelstra ligt dwars. Er zijn prachtige gedichten van Piter Jelles over haar. Mulder bundelde die in Fersen foar fokje’ (1881-1887). Hij wil haar niet kwijt. Ze maken de afspraak om elkaar een jaar niet te zien, om het daarna op te nemen tegen de familie, maar de verkering raakt uit.

Fokje trouwt onverhoopt met vervener Hendrik van Dam, krijgt in drie jaar drie kinderen, maar het gaat helemaal mis. Fokje kiest ervoor een zelfstandig bestaan op te bouwen als verloskundige.

Tot zover ging het verhaal in 2020. In deze tweede voordracht, In WARBER LIBBEN, gaat het over hoe het verder ging: haar opleiding tot vroedvrouw in Groningen en Amsterdam, haar praktijk als gemeentevroedvrouw in Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) en Vlissingen. Hoe ze Piter Jelles opnieuw tegenkomt. Hoe ze strijdt voor een fatsoenlijke betaling als vroedvrouw, hoe ze een geweldige particuliere praktijk opbouwt, hoe ze in 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog het ‘Moederhuis’ opricht, opvangcentrum voor zwangere Belgische Vluchtelingen. Hoe ze zich wijdt aan de organisatie van de kinderverzorging.

In 1930 gaat ze met pensioen. Zij en haar man, de Zeeuw Abraham Brevet, verhuizen naar Den Haag, waar twee kinderen wonen. Tijdens Wereldoorlog II moeten ze verhuizen vanwege de aanleg van de Atlantic Wall en kiezen ze ervoor in te gaan wonen bij dochter en schoonzoon in Ede. Haar schoonzoon is daar burgemeester voor de NSB geworden. Die wordt in 1945 gearresteerd. Haar laatste grote strijd is erop gericht de schoonzoon na zijn veroordeling naar huis terug te laten komen.

Tickets zijn verkrijgbaar via deze link. Let op Vol = Vol!