Regenachtige vrijdag

22-03-2024 JOURE – Op de laatste dag van deze werkweek komt de paraplu weer goed van pas. De dag begint op de meeste plaatsen bewolkt en vanuit het noordwesten trekt in de ochtend een regengebied met lichte regen over het land. Dit regengebied trekt tergend langzaam zuidoostwaarts, waardoor het op veel plekken in het land een geruime tijd regent. In het uiterste zuidoosten begint het pas met regenen aan het einde van de middag. Het wordt 10 tot 14 graden bij een meest matige wind uit het westen. In de avond wordt het vanuit het noordwesten droog en in de nacht naar zaterdag breiden brede opklaringen zich uit over het land. Er stroomt dan beduidend koudere lucht het land binnen.

Morgen felle buien en lage gevoelstemperatuur
Na een vrij zachte periode gaat het weekend uit een heel ander vaatje tappen. Koudere lucht heeft ons land veroverd, waardoor de temperatuur op zaterdag nergens meer boven de 10 graden uitkomt. De koudere lucht gaat gepaard met flink wat buien die over het land trekken. De buien kunnen fel uitpakken met kans op hagel en een enkele klap onweer. Tussen de buien door zijn wel droge momenten waarbij de zon soms even schijnt. Door een stevige westen- tot noordwestenwind voelt het een stuk kouder aan. Een dikke winterjas is dan ook zeker aan te raden. Tijdens een intensieve bui kan de temperatuur zelfs dalen richting het vriespunt.

Zondag weinig verandering
Ook zondag moeten we rekening houden met een vrij guur weertype. Er trekken talrijke buien over het land die wederom vrij pittig uit kunnen pakken. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 8 of 9 graden, maar aangezien de (noord)westenwind nog steeds stevig is ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Al met al is de lente dit weekend ver te zoeken. In de loop van de middag nemen de buien in activiteit af en in de avond is het overwegend droog.

Daarna afnemende neerslagkansen
In de nieuwe week nemen de neerslagkansen af en lijken de dagen grotendeels droog te verlopen. Ook de temperatuur loopt stapsgewijs weer wat op. In de tweede helft van de week kan het in het binnenland weer ruim 15 graden worden. De zon krijgt dan ook weer wat meer ruimte en daarmee lijken de lenteachtige taferelen weer terug te keren.