Vaak droog en steeds zachter

18-03-2024 JOURE – Vandaag start de dag met wolkenvelden en lokaal een spatje regen, maar al snel wordt het vanuit het westen droog en volgen zonnige perioden. Met maxima van 12 tot 15 graden is het dan heerlijk lenteweer. Dinsdag overheerst vaker bewolking en valt lokaal wat regen, maar woensdag komt de zon weer vaker door de bewolking heen. Het is dan erg zacht met maxima van 16 tot 18 graden. Daarna wordt het minder zacht en neemt de wisselvalligheid toe.

Vanochtend vanuit het westen vaker zon
Wolkenvelden bepalen het weerbeeld en zeker in het noorden kan er soms nog wat lichte regen vallen. Toch krijgt de zon in de loop van de ochtend vanuit het westen steeds meer ruimte om te schijnen. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind is het aan het eind van de ochtend 11 tot 13 graden.

Vanmiddag vriendelijk lenteweer
Ook in het noorden en noordoosten komt de zon vaker tevoorschijn, al blijft de kans op een lokale bui daar aanwezig. Elders is het droog en met flinke zonnige perioden is het prachtig weer voor een wandeling. De maxima komen uiteindelijk uit rond 12 graden in het noordwesten en 14 of 15 graden in het zuidoosten van het land. Er waait daarbij een zwakke tot hooguit matige wind uit zuidwestelijke richtingen.

Vanavond en vannacht meer wolkenvelden
Op de meeste plaatsen is het droog, maar in de loop van de avond en nacht komen wel vaker wolkenvelden voor. Later in de nacht kan dan lokaal ook een spatje regen vallen. Bij een zwakke wind uit zuidelijke richtingen liggen de minima tussen 5 en 7 graden.

Morgen vrij zacht met wolken en zon
Dinsdag overdag zijn nog steeds wolkenvelden aanwezig, vooral in het noordwesten van het land, maar elders schijnt soms ook de zon. Het is daarbij overwegend droog, al is een spatje regen in het noorden van het land wel mogelijk. De wind blijft uit de zuidwesthoek waaien en is zwak tot matig. Daarmee wordt vrij zachte lucht aangevoerd. In het noordwesten wordt het 13 of 14 graden en in het zuidoosten kan het zelfs 17 graden worden. 

Woensdag zachtste dag van de week
De temperatuur zet woensdag nog een verdere stijging in met ‘s middags waarden van 15 tot 18 graden. In deze tijd van het jaar zijn maxima van 10 tot 12 graden gebruikelijk. Het weerbeeld is daarbij vrij vriendelijk met voornamelijk hoge bewolking waar de zon vaak prima doorheen komt. Het blijft overdag op de meeste plaatsen droog, alleen in het noorden is nog wel wat lichte regen mogelijk. In de avond neemt vanuit het westen ook elders de kans op wat regen toe. Er waait daarbij slechts een zwakke tot hooguit matige zuidenwind.

Donderdag minder zacht maar nog wel overwegend droog
Vanaf donderdag wordt het minder zacht, wanneer de wind in plaats van zuidelijke richtingen meer westelijke richtingen opzoekt. Daardoor komen de maxima een aantal graden lager uit dan dinsdag en woensdag met 10 graden in het noorden en 14 graden in het zuiden. Vooral in de noordwestelijke helft overheerst de bewolking, maar op een lokale bui na is het op de meeste plaatsen wel nog droog.

Daarna meer wind en soms stevige buien
Vrijdag en het weekend staan in het teken van meer wisselvalligheid. De temperatuur komt vrijdag nog wel tussen 10 en 13 graden uit, maar zaterdag en zondag is het slechts 8 of 9 graden. Dat komt zeker ook door de matige tot aan zee vrij krachtige noordwestenwind die het voor het gevoel een stuk kouder maakt. Vrijdag bestaat het weerbeeld uit veel wolken en zo nu en dan regen, in het weekend staan stevige buien op het programma met lokaal kans op hagel en een klap onweer. Toch zijn er dan tussendoor ook zonnige momenten.