Veel regen in het zuiden

11-03-2024 JOURE – Het is wisselvallig lenteweer met vooral in het zuiden langdurig en veel regen. Vanaf woensdag wordt het tijdelijk droger, komt de zon vaker tevoorschijn en de temperatuur gaat dan flink omhoog. Donderdag is plaatselijk 18 graden mogelijk. Daarna lijkt de kans op buien opnieuw groter te worden.

Flink wat regen in het zuiden
We hebben te maken met een grootschalig regengebied. Vooral in het zuiden en zuidoosten valt langdurig regen en daar kunnen de hoeveelheden her en der oplopen naar 20-30 millimeter, in Zuid-Limburg lokaal zelfs rond 40 millimeter tot en met dinsdagochtend. Dat is meer dan de helft van de normale hoeveelheid neerslag die in heel maart valt. Elders is het beduidend minder nat met de minste regen in de noordelijke provincies: daar is het van tijd tot tijd ook even droog.

De middagtemperatuur ligt tussen 7 en 9 graden tijdens langdurige regenval en circa 11 graden in het noorden van ons land. Daarbij is het ronduit rustig weer. Er waait een meestal veranderlijke tot westelijke wind, die op de meeste plaatsen niet sterker is dan kracht 1 of 2. Soms is het zelfs volledig windstil. In het noorden en noordwesten staat een zwakke tot matige oostenwind.

Regionaal aanhoudend nat
Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en verspreid over het land blijft het regenen. De meeste neerslag valt nog altijd in de zuidelijke helft. Onder de ‘warme’ wolkendeken zakt de temperatuur niet verder dan 7 graden en daarbij neemt de westenwind langzaam wat in kracht toe. In het zuidwestelijk kustgebied kan het tegen morgenochtend even vrij krachtig waaien.

Morgen geleidelijk droger
Morgenochtend trekt de regenzone gestaag oostwaarts weg, maar in het zuidoosten blijft het nog tot begin van de middag regenen. Uiteindelijk wordt het overal enige tijd droog met vooral in het noorden ruimte voor wat zon. Vanaf de namiddag trekt een nieuw gebied met regen over de zuidelijke helft van ons land en kan daar opnieuw circa 5 millimeter neerslag vallen. Er waait een zwakke tot matige westenwind en daarbij stijgt de temperatuur naar 10 of 11 graden. Wanneer de zon wat beter doorbreekt is lokaal 12 graden mogelijk.

Vanaf woensdag flink zachter
Woensdag begint nog met een enkele bui, maar al snel wordt het overal droog. ’s Middags komt soms een waterig zonnetje tevoorschijn. Dan wordt het best lekker voorjaarsweer met een matige zuidwestenwind en flink oplopende temperaturen. In de zuidelijke provincies zijn maxima rond 15 graden mogelijk, aan zee en in het noorden is het 12 á 13 graden.

Donderdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van deze week. Het is dan regionaal volop lenteweer: de zon schijnt van tijd tot tijd flink en met een naar zuid draaiende wind komt het kwik ruim boven normaal uit. In Brabant en Limburg kan het lokaal 18 graden worden. Langs de kust wordt het maximaal een graad of 13, elders schommelen de maxima rond een graad of 16. Zeker uit de wind en in de zon zal het heerlijk weer zijn voor een mooie wandeling of om een terrasje te pakken.

Opnieuw enkele buien
Verregende dagen zitten er eind van de week niet meer in, maar de buienkans wordt vanaf vrijdag wel geleidelijk groter. Bij een actieve bui kan soms ook wat onweer voorkomen. Het blijft voorlopig behoorlijk zacht voor half maart met maxima tussen 13 en 17 graden, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Er staat verder maar weinig wind.