Verschuiving in de verwerking van melk

08-03-2024 JOURE – De laatste jaren wordt in Nederland meer melk verwerkt tot kaas en gecondenseerde melk, constateren analisten van een bekende Nederlandse bank. De productie van volle- en magere melkpoeder, boter en consumptiemelkproducten neemt juist af. In 2023 werd ongeveer 28% minder volle melkpoeder geproduceerd dan in 2021. In vergelijking met 2020 was het 52% minder. De veranderingen komen door een transitie in de balans tussen melkvolumes, verwerkingscapaciteit en de verwaarding van de verschillende productcombinaties. 

Door een betere en stabielere verwaarding is er door zuivelbedrijven meer geïnvesteerd in kaasproductie. De concurrentiepositie van Nederlandse en Europese volle melkpoeder in importregio’s is de afgelopen jaren meer onder druk komen te staan. Daarbij spelen energie en arbeidsefficiëntie ook een rol en zijn er verschuivingen wat betreft de verwerkingscapaciteit in Nederland en de rest van Europa.