Omzet horeca blijft nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

03-03-2024 JOURE – De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal 2023 met 0,1 procent nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 0,6 procent.

Met het vierde kwartaal is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2023 groeide de omzet van de horeca met 13,2 procent ten opzichte van 2022. Het volume was bijna 6 procent hoger. De groei in 2023 hangt onder meer samen met de laatste coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2022 en de grote prijsstijgingen.

Lichte omzetstijging logiesverstrekking
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het vierde kwartaal van 2023 met 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 0,1 procent meer om dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, steeg in het vierde kwartaal met 0,5 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) van de logiesverstrekkers steeg met 0,4 procent.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het vierde kwartaal 0,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 0,4 procent het sterkst. Fastfoodrestaurants zette 0,2 procent meer om. De omzet van restaurants bleef gelijk, terwijl cafés 0,3 procent minder hebben omgezet. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam af met 1 procent.

Omzet horeca groeit met 13,2 procent in 2023
In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Alle onderliggende branches boekten meer omzet. Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022. 

Grootste omzetstijging voor hotels en kantines en catering
In 2023 lag de omzet van de hotels 17,8 procent hoger dan in 2022. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings hadden een omzetstijging van 4,3 procent. De omzet van kantines en cateringbedrijven was bijna 20 procent hoger en restaurants noteerden een omzetstijging van bijna 14 procent. De omzet van de cafés groeide in 2023 met 10,5 procent. Fastfoodrestaurants hebben bijna 9 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

Vertrouwen horecaondernemers iets verder gedaald
Het ondernemersvertrouwen van de horeca is aan het begin van het eerste kwartaal 2024 gedaald naar -13,5. Een kwartaal eerder was dit nog -13,1. Horecaondernemers waren negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden, maar minder negatief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. In vrijwel alle Nederlandse niet-financiële bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen aan het begin van het vierde kwartaal 2024 negatief.