Prima begin van de meteorologische lente

01-03-2024 JOURE – De komende tijd is het licht wisselvallig met af en toe een bui of wat regen, maar ook veel droge momenten met soms wat zon. Vrijdagochtend is zo’n droog moment. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe en gaat het in het westen regenen. Het wordt 8 tot 12 graden.

Vanmorgen droog met flink wat ruimte voor de zon
De meteorologische lente opent vandaag in stijl. De dag begint overal droog en vanuit het zuidwesten breiden brede opklaringen zich uit over het land. Een groot gedeelte van de ochtend schijnt de zon uitbundig en daarmee is het dan ook heerlijk weer voor een wandeling door de natuur.

Vanmiddag grote verschillen
Deze middag is het aanvankelijk droog met in het midden en oosten veel ruimte voor de zon. In het westen neemt al vrij snel de bewolking weer toe. Dit gaat gepaard met een smalle regenzone die gedurende de middag over het land trekt. Naarmate dit gebied verder oostwaarts trekt neemt het in activiteit af. Een groot gedeelte van de middag is het in het westen bewolkt en regenachtig, terwijl het oosten het nagenoeg droog houdt met soms nog wat zon. Dit is ook terug te zien aan de temperatuur. Vlak aan zee is het een graad of 8 en langs de oostgrens wordt het lokaal 12 graden. De wind is matig tot aan de kust (vrij) krachtig, 4-6 Bft.

Vanavond en vannacht af en toe wat regen
Het is vanavond en vannacht wisselvallig met perioden met regen, maar ook droge momenten met opklaringen. De meeste regen is wederom bestemd voor de westelijke helft, in het oosten is het een stuk vaker droog. Bij een doorstaande wind uit zuidelijke richtingen koelt het uiteindelijk af naar 5 tot 7 graden.

Morgen vaak droog
Zaterdag begint overwegend droog met flink wat ruimte voor de zon. In de middag komt meer bewolking voor en vooral aan het einde van de middag en in de avond kan af en toe wat regen vallen. Kletsnat verloopt de dag dus zeker niet en overdag is het vaak droog met soms wat zon. Al met al prima omstandigheden om buiten iets te ondernemen. Bij een matige tot vrij krachtige wind uit zuidelijke richtingen wordt het 9 tot lokaal 13 graden.

Zondag meer bewolking
Op de tweede dag van het weekend is meer bewolking aanwezig, maar veel neerslag valt er niet uit. In het oosten blijft het nagenoeg droog. In het westen kan vooral in de middag af en toe wat lichte regen vallen. Met maxima van 10 tot lokaal 14 graden langs de oostgrens wordt het nog iets zachter dan op zaterdag. Dat is ook fors hoger dan de gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Begin maart is het doorgaans een graad of 8.

Maandag weinig verandering
In de nieuwe week nemen de neerslagkansen verder af. Maandag is nog een lokale bui mogelijk, maar de droge momenten overheersen. Zo nu en dan breekt de zon door en de temperatuur loopt op naar 8 graden op de Waddeneilanden tot 10 of 11 graden in het binnenland.

Daarna koudere nachten op komst
De dagen daarna blijft het vaak droog. Dinsdag kan nog wat regen vallen, maar de dagen daarna is het vaak droog en krijgt de zon steeds meer ruimte. Aan de maximumtemperatuur verandert weinig. De nachten verlopen wel kouder met minima die soms uitkomen tot rond het vriespunt. De winterjas kan dus nog niet de kast in!