Droog met soms wat zon

28-02-2024 JOURE – De dag verloopt, op een enkel spatje motregen na, overal droog. Het wordt 9 tot 11 graden. Morgen is het nat met langdurige perioden met regen bij 10 tot 12 graden. De dagen daarna is het wisselvallig met af en toe wat regen, maar ook flink wat droge momenten. Aan de temperatuur verandert voorlopig weinig.

Vanmorgen wolken en zon
De ochtend verloopt frisjes en de winterjas komt dan ook goed van pas. De verschillen zijn echter wel groot in ons land. Zo is het vlak aan zee juist vrij zacht met een graad of 7, maar in het binnenland ligt de temperatuur veelal tussen 1 en 4 graden. In het zuidoosten vriest het regionaal zelfs en kunnen ook nog enkele mistbanken voorkomen. De mist verdwijnt hier vrij snel en halverwege de ochtend is het in heel het land minstens 3 à 4 graden. Gedurende de ochtend zijn het wolken die het weerbeeld vaak overheersen en lokaal kan hieruit wat motregen vallen. Slechts af en toe breekt de zon even door.

Vanmiddag vooral oosten wat zon
Het is deze middag op veel plekken bewolkt. Uit de dikkere bewolking kan wederom een spatje (mot)regen vallen, maar veel stelt het niet voor. Het oosten heeft de beste papieren om zo nu en dan de zon nog even te zien, maar zonovergoten zoals op dinsdag wordt het niet. Bij een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind wordt het vanmiddag 9 tot 11 graden.

Vanavond en vannacht perioden met regen
Het is vanavond droog en aanvankelijk kunnen vooral in het oosten enkele opklaringen voorkomen. In de loop van de avond neemt de bewolking vanuit het westen toe en vanaf middernacht gaat dit gepaard met een smalle regenzone die van west naar oost over het land trekt. Onder een dikke laag bewolking koelt het af naar 5 tot 7 graden. In het uiterste oosten kan het, voordat de bewolking arriveert, eerst nog even afkoelen naar een graad of 3.

Morgen vaak nat
Donderdag is de paraplu jouw beste vriend. De zon gaan we nergens zien en de dag verloopt ronduit regenachtig. Op veel plekken in het land gaat het langdurig regenen en in totaal kan met gemak meer dan 10 mm regen vallen. Ook in de avond blijft het vaak nat. Pas in de nacht naar vrijdag wordt het geleidelijk droger. Bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind stijgt de temperatuur naar 9 tot 12 graden.

Vrijdag prima begin van de lente
Het is vrijdag alweer 1 maart en dat betekent dat de meteorologische lente van start gaat. Echt volop lenteweer verwachten we nog niet, maar een groot gedeelte van de dag is het prima weer om erop uit te trekken! De dag begint overwegend droog met flink wat ruimte voor de zon. Bij een matige tot aan de kust mogelijk krachtige wind uit zuidelijke richtingen wordt het 10 tot 12 graden. De zon schijnt helaas niet de hele dag. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en kan het vanuit het westen overal weer enige tijd gaan regenen.

Zaterdag enkele buien
Op de eerste dag van het weekend zijn verspreid over het land wat buien mogelijk. Tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. Het is raadzaam om onze regenradar in de gaten te houden als jij de deur uit moet. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt wederom 10 tot 12 graden.

Daarna lente in zicht?
Ook zondag is nog een enkele bui mogelijk, maar echt nat verloopt de dag niet. In de nieuwe week nemen de neerslagkansen af en schijnt de zon weer wat vaker. Mogelijk dat in de loop van de nieuwe week de temperatuur verder oploopt. Er bestaat zelfs een kans dat we dan richting de 15 graden gaan en dan kunnen we gerust spreken van een voorproefje op de lente!