Filmhuis Joure – Anatomy of a fall

27-02-2024 JOURE – Elfjarige Daniel vindt zijn vader in de sneeuw, in een plas bloed. Wat is er gebeurd? Dat blijkt precies de ogenschijnlijk eenvoudige vraag waar Justine Triels rechtbankthriller Anatomy of a Fallantwoord op probeert te geven. Winnaar van de Gouden Palm (beste film) op het filmfestival in Cannes.

Sandra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleedt. Omdat er weinig direct bewijsmateriaal is, wordt er door de openbaar aanklager van alles bijgehaald. Sandra zou een slechte echtgenoot zijn geweest, manipulatief, agressief, en een slechte moeder bovendien. Anatomy of a Fall is true crime à la Justine Triet: de regisseur neemt haar tijd, nuanceert en brengt je naar het puntje van je stoel (en voorbij je eventuele vooroordelen).

“Justine Triet won de Gouden Palm voor deze geraffineerde ontleding van een relatie, die tegelijk de grenzen van zo’n reconstructie aftast en raakt aan zaken als het feilbare geheugen, taal als manipulatie en de talloze kleurtinten van de waarheid.”

Datum:          Zaterdag 2 maart 2024
Tijd:               19.45uur
Locatie:          Museum Joure, ingang Museumstraat
Prijs:               € 11,00 (voor donateurs, voor scholieren € 9,50)  incl. 1 consumptie.
Bestel direct voor zaterdag 2 maart