Onzekerheden remmen investeringen in monovergisting

24-02-2024 JOURE – Het afgelopen jaar honderden veehouders een vergunning en een SDE++-subsidie aangevraagd voor de exploitatie van een monomestvergister. Er bestaat echter bij veel ondernemers onzekerheid om het investeringsplan door te zetten. De gegarandeerde opbrengst van 1,48 euro per kuub groen gas via SDE++ biedt hen niet de gewenste zekerheid. Veel bedrijven hebben voor een rendabele exploitatie bijna  2 euro per kuub nodig, zegt  Erik Drost, projectleider Energie bij DLV Advies.

Minister Jetten van Klimaat en Energie wil energieleveranciers voor de bebouwde omgeving verplichten tot het bijmengen van groen gas bij het aardgas dat zij leveren. Vanaf 2026 wordt dat verplichte aandeel in stappen opgevoerd tot minimaal 20% in 2030. Drost verwacht dat door die bepaling in de wet de prijs voor groen gas of certificaten van ‘Garanties van Oorsprong ‘ de komende jaren fors kan stijgen.

Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN AMRO, denkt ook dat de bijmengverplichting voor energieleveranciers een impuls kan gaan vormen voor investeringen in vergisters in de veehouderij. “Nu zijn die investeringen nog lastig rendabel te maken voor veel bedrijven. Bovendien is er veel onzekerheid over de eisen waarmee bedrijven de komende jaren te maken gaan krijgen.”

De investeringen in een monomestvergister lopen uiteen van 500.000 euro tot 2 miljoen euro. Op dit moment is zo’n investering alleen interessant voor melkveehouderijen met ruim 300 koeien, meent Berntsen. Rabobank denkt zelfs dat er een bedrijf van minimaal 500 koeien nodig is dat daarbij ook nog moet zorgen dat er dagelijks verse mest de vergister in gaat. Een samenwerking van bedrijven die collectief groen gas produceren is een andere mogelijkheid, aldus Marijn Dekkers, sectormanager Melkveehouderij.