Workshop creatief drukken met stencilmachines

20-02-2024 JOURE – Op 9 maart 2024 kun je in Museum Joure een workshop ‘Creatief drukken met stencilmachines’ volgen. Tijdens de workshop ga je aan de slag met stencilmachines van het beroemde merk Gestetner. Eerst experimenteer je met de machines en ’s middags ga je eigen werk maken. De workshop wordt gegeven door Erwin Blok, die inmiddels over de hele wereld workshops stencilen geeft aan kunstenaars en grafici.

De workshop duurt van 11.00 tot 16.00 en kost € 60 inclusief koffie en thee. Je kunt zelf lunch meenemen of een lunchtasje bestellen (€ 10). Voor de workshop hoef je geen ervaring te hebben met stencilmachines. Wel is het handig als je enige ervaring hebt met het mengen van kleur, schilderen of drukken (bv. met linosnede), maar dit is geen noodzaak.

Creatief stencilen met Gestetner
De Hongaar David Gestetner was in 1881 de uitvinder van de stencilmachine. Hiermee werd het voor iedereen mogelijk om snel en gemakkelijk afdrukken te maken. De druktechniek werd tot in de jaren 80 veel gebruikt om kopieën te maken. Maar met stencilmachines kun je veel meer: je kunt er eindeloos veel verschillende prints mee maken, door allerlei kleuren en afbeeldingen over elkaar heen te drukken. Zo ontstaat je eigen (kunst)werk.

Erwin Blok, Gestetner-expert
Erwin Blok verzamelt Gestetner stencilmachines, restaureert ze en werkt er veel mee. Met veel plezier experimenteert hij met de mogelijkheden van de prachtige apparaten. En dat blijft niet onopgemerkt: Blok geeft inmiddels over de hele wereld workshops aan kunstenaars, grafici en andere geïnteresseerden. Tickets zijn te verkrijgen via deze link.