ACM: vast energiecontract is terug van weggeweest

16-02-2024 JOURE – Meer dan de helft van de huishoudens heeft weer een contract met vaste prijzen voor de levering van gas en elektriciteit. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de laatste maand van 2023 steeg het aantal huishoudens met een vast contract met ca. 300.000. In de maanden daarvoor was de stijging ca. 200.000 per maand. Veel leveranciers bieden sinds juni 2023 weer vaste contracten aan, mede dankzij de nieuwe regels voor opzegvergoedingen.

Uit de Monitor van de ACM blijkt ook dat contracten met vaste prijzen momenteel nog steeds goedkoper zijn dan contracten met een variabele prijs. Variabele contracten zijn deze maand bijna 1,5% goedkoper geworden. Bij vaste contracten daalde de prijs voor gas met zo’n 5,5% en de prijs voor elektriciteit met 7% tot 10%, afhankelijk van de looptijd. Huishoudens kunnen ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Bij deze contracten is de prijs direct gekoppeld aan de dag- of uurprijs op de groothandelsmarkt. Hierdoor profiteer je direct van prijsdalingen op de markt, maar kan de prijs de volgende dag ook weer omhoog gaan. Deze contracten zijn dus geschikt voor huishoudens die het risico willen nemen en hun gas- en elektriciteitsverbruik kunnen sturen.

Waarschuwing uitzonderlijk dure vaste contracten
Hoewel vaste contracten gemiddeld genomen flink goedkoper zijn geworden, zijn er nog wel flinke prijsverschillen tussen leveranciers. Uit de Monitor van de ACM blijkt dat één leverancier er hierbij uit springt met kosten die circa 30% boven het gemiddelde liggen. Dit zijn contracten (1 jaar vast) die door de ‘Hollandse Energie Maatschappij’ (HEM) aangeboden worden via telefonische werving.

Vaker onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen
Het aantal leveranciers dat bij het aanbieden van contracten op onderling verschillende manieren onderscheid maakt tussen klanten met en zonder zonnepanelen is de afgelopen maand verder gegroeid. Bij 4 leveranciers betalen klanten met zonnepanelen andere tarieven voor levering van elektriciteit. Bij 5 andere leveranciers moeten klanten met zonnepanelen een opslag betalen. De hoogte van deze opslag is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die via de zonnepanelen terug geleverd wordt. Er zijn 12 leveranciers die hun contracten voor 2 jaar of langer alleen aanbieden aan huishoudens zonder zonnepanelen. 6 andere leveranciers bieden contracten voor 2 jaar of langer aan voor klanten met én zonder zonnepanelen.

Het is voor leveranciers niet verboden om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Leveranciers geven aan dat zij onderscheid maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen omdat de kosten van een klant met zonnepanelen hoger zijn dan voor een vergelijkbare klant zonder. De ACM doet momenteel onderzoek naar de omvang van deze meerkosten en verwacht de uitkomsten hiervan nog dit kwartaal te publiceren.