RVO.nl moet pas op de plaats maken met beoordelen Lbv-plus aanvragen

14-02-2024 JOURE – Circa 175 ondernemers die zich hebben aangemeld voor de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties Lbv-plus moeten langer wachten op een oordeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) over hun aanvraag. Het budget van 975 miljoen euro dat in eerste instantie voor de regeling was gereserveerd wordt met de tot dusver ontvangen aanmeldingen overschreden. Minister Van der Wal heeft de Tweede Kamer wel voorgesteld om extra geld vrij te maken voor de regeling maar daar moet nog over worden gestemd.

RVO.nl beoordeelt de aanmeldingen voor de regeling Lbv-plus op volgorde van binnenkomst. Tot en met woensdag 7 februari waren er 248 aanmeldingen voor de regeling beoordeeld waarvan 243 positief. RVO.nl heeft van 57 bedrijven ook al een overeenkomst ontvangen. Tot nu zijn alleen beslissingen voor de Lbv-plus verstuurd, die is gericht op ‘piekbelasters’. In principe moeten deze aanvragen binnen 16 weken worden beoordeeld.

Er zijn nog geen beslissingen verstuurd voor de aanmeldingen voor de regeling Lbv. Daarmee zou RVO.nl uiterlijk 1 juni willen starten. De aanvraagperiode van de Lbv is voorbij. Aanvragen kon tot en met 1 december 2023. Deze aanvragen worden gerangschikt op volgorde van kostenefficiëntie. Er wordt daarvoor gekeken naar de verhouding tussen het subsidiebedrag en de hoeveelheid stikstofneerslag die wordt voorkomen.

De regeling Lbv-plus zou oorspronkelijk nog open blijven tot 5 april, maar minister Van der Wal wil de openstelling verlengen tot het eind van 2024. Zij wil het mogelijk te maken dat alle ondernemers die zich aanmelden voor de regeling, er ook daadwerkelijk gebruik van kunnen maken.

Het kabinet wil het budget voor de regelingen Lbv en Lbv-plus met 1,45 miljard euro verhogen. Op donderdag 15 februari stemt de Tweede Kamer over deze verhoging van het budget. Daarna moeten de Eerste Kamer en de Europese Commissie deze ook nog goedkeuren.