Wisselvallig en later in de week ronduit zacht

12-02-2024 JOURE – Het is wisselvallig weer in Nederland, al verloopt met name maandag nog vrij vriendelijk qua weerbeeld. Vandaag is er een afwisseling van wolkenvelden, zon en vooral landinwaarts nog een enkele bui bij maxima van 8 tot 10 graden. In de nacht koelt het sterk af en is in het binnenland vorst aan de grond mogelijk. Dinsdag is het vaker bewolkt, maar nog wel overwegend droog bij 9 of 10 graden. De dagen daarna trekken geregeld buien of regengebieden over, waarbij het zeer zacht wordt met op donderdag regionaal 15 graden.

Vanochtend enkele buien, ook vaak droog
In het oosten valt nog een enkele bui, maar op veel andere plaatsen is het droog. Wolkenvelden bepalen eerst nog het weerbeeld, maar de zon komt er in de loop van de ochtend steeds vaker doorheen bij temperaturen rond 7 of 8 graden.

Vanmiddag wolken, zon en soms een bui
Met name landinwaarts is de paraplu soms nog nodig, want daar kunnen nog enkele buien tot ontwikkeling komen. In het westen is het vaker droog met daar een mix van wolken en zon. Bij een overwegend matige wind uit westelijke richtingen wordt het 8 tot lokaal 10 graden.

Vanavond en vannacht droog en kouder
Het wordt overal droog en vanavond zijn er steeds meer opklaringen. In deze opklaringen daalt de temperatuur in de nacht naar 3 of 4 graden in de kustregio’s. Landinwaarts is het minimaal 1 of 2 graden en is er aan de grond lichte vorst mogelijk. Trek dus vooral je handschoenen en muts aan als je vroeg op pad moet. Later in de nacht trekken wat vaker wolkenvelden over, waardoor de temperatuur in de kustregio’s weer wat stijgt.

Morgen bewolkt en soms wat regen
De dag start nog vrij vriendelijk met een afwisseling van zon en wolkenvelden, maar in de loop van de dag wordt de bewolking steeds dikker. Dat is als eerste het geval in het noorden van het land, waar een spatje regen in de middag ook niet uitgesloten is. Elders is het droog bij maxima van 9 of 10 graden. De zuidwestelijke wind is matig van kracht. In de loop van de avond en nacht trekt vanuit het zuidwesten een regenzone over het land.

Woensdag nat en zachter
Het wisselvallige einde van dinsdag krijgt een vervolg op woensdag, want regelmatig staan buien of perioden met regen op het programma. Het is daarbij erg zacht met maxima van 11 tot 13 graden. De wind waait ook wat steviger door dan de afgelopen dagen en is matig boven land tot vrij krachtig aan zee, waarmee het soms echt wel herfstachtig aandoet.

Donderdag mogelijk eerste lokale 15 graden
De zuidwestenwind blijft ons weer bepalen en zeker donderdag wordt daarbij zeer zachte lucht aangevoerd. In de middag kan de temperatuur oplopen naar 13 graden in het noorden, 14 of 15 graden in het midden en mogelijk 16 graden in het zuiden. Voor deze tijd van het jaar zijn maxima van 6 of 7 graden gebruikelijk, wat duidelijk maakt hoe extreem deze temperaturen zijn. Qua temperatuur is het dan wel lenteachtig, maar het weerbeeld doet daar niet aan mee. De bewolking overheerst en zo nu en dan kan er wat regen vallen bij een matige zuidwestenwind.

Daarna blijvend zacht en wisselvallig
Vrijdag zijn er daarbij perioden met regen bij maxima van 12 of 13 graden, maar zaterdag belooft wat droger te verlopen. Dat droge intermezzo lijkt echter niet lang aan te houden, want zondag nemen de neerslagkansen weer toe. Het is op beide weekenddagen 10 of 11 graden en ook in de nachten is de kans op vorst erg klein. Winterweer zit voorlopig dan ook niet in de verwachting.