Winterljocht in Sloten

04-02-2024 SLOTEN – Met Winterljocht worden met lichtprojecties licht in de provincie Friesland in de donkere wintermaanden geprojecteerd. Daardoor worden gebouwen omgetoverd tot plekken waar verhalen worden verteld in woord of in beeld. Een gedicht op een kale muur, een mooi citaat op een monument, een gevel dat filmdoek wordt…

De lichtprojecties zijn elke avond te zien vanaf een half uur na zonsondergang tot 22 uur en zijn een mix van verschillende vormen, filmpjes, animaties, gedichten en citaten. De voertaal is naast Nederlands, Fries en Engels, met in Sloten en Dokkum de nadruk op het Fries. Iedere stad heeft een route met een eigen unieke combinatie van projecties. De route leidt langs onverwachte plekken en laat de plaatselijke bezoeker met een nieuwe blik kijken naar wat hij zo goed kent en de toerist kennis maken met de schoonheid van die plek.

Winterljocht wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Harlingen, gemeente De Fryske Marren, gemeente Noardeast-Fryslân en de plaatselijke ondernemersverenigingen. Het is gratis te bezoeken en vormt een welkome aanvulling en versterking van het culturele klimaat in Friesland in een periode dat er relatief weinig te doen is. Winterljocht is dagelijks te zien van donderdag 15 februari tot en met zondag 25 februari.