Buiige regen vanuit het westen en veel wind

26-01-2024 JOURE – Vanuit het westen trekt deze ochtend een regengebied oostwaarts over het land. Dit gaat gepaard met veel wind en lokaal kunnen ook windstoten voorkomen tot 90 km/uur. Vanmiddag wordt het snel overal droger en schijnt de zon flink. De wind draait naar het noordwesten en de temperatuur daalt enkele graden. Het wordt uiteindelijk 6 tot 8 graden. In het weekend hebben we te maken met droog en zacht winterweer met zonnige perioden. Tijdens de nachten koelt het flink af.

Vanochtend natte ochtendspits met kans op zware windstoten
We hebben te maken met een zachte en vrij onstuimige ochtend. Op veel plekken liggen de temperaturen in de vroege ochtend rond 10 graden. Dit gaat gepaard met een actief regengebied dat oostwaarts over ons land trekt. In heel het land gaat het enige tijd stevig doorregenen en ook de wind speelt hierbij een hoofdrol. Tijdens intensieve buien is kans op zware windstoten. In de noordelijke helft kunnen de windstoten oplopen tot plaatselijk 90 km/uur. In de loop van de ochtend trekt het neerslaggebied verder oostwaarts. De wind draait dan van zuidwest naar noordwest en wordt tijdelijk matig tot aan zee hard, 4-7 Bft.

Vanmiddag droger, zon en minder wind
Na een onstuimige ochtend krijgen we deze middag een heel ander weerbeeld voorgeschoteld. In het uiterste oosten is eerst nog een lokale bui mogelijk, maar ook daar wordt het snel droog. Vanuit het westen breiden brede opklaringen zich uit over het land. De wind neemt gedurende de middag geleidelijk in kracht af. De temperaturen die we in de ochtend noteerden zien we deze middag niet meer terug. De noordwestenwind voert namelijk iets koelere lucht aan. Het wordt zo’n 6 tot 8 graden.

Vanavond en vannacht frisse nacht
Er staat een rustige avond en nacht op het programma. Het is overal droog met brede opklaringen. Onder een heldere sterrenhemel in combinatie met weinig wind kan het dan ook flink afkoelen. De temperatuur daalt naar 2 tot 4 graden vlak aan zee tot temperaturen rond het vriespunt in het binnenland. Lokaal is een graadje vorst mogelijk.

Zaterdag vrij veel ruimte voor de zon
Het weekend ziet er best gunstig uit voor als jij buitenplannen hebt! Zaterdag staat er een hele aangename winterdag op het programma. De dag begint vrij koud, maar wel vrij zonnig. In het binnenland ligt de temperatuur aanvankelijk net boven het vriespunt. In de middag is het overal droog en schijnt de zon uitbundig. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 6 tot 8 graden. Hierbij staat een meest matige zuidenwind, 3-4 Bft.

Zondag weinig verandering
Ook zondag staat er geen neerslag op het programma. De dag verloopt droog met een mix van wolken en zon. De maxima komen uit tussen 8 en 10 graden en daarmee is het opnieuw vrij zacht voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor eind januari liggen rond een graad of 5. De wind is meest matige en komt uit het zuiden, 3-4 Bft.

Maandag zacht winterweer
In het begin van de nieuwe week gaan we gewoon door waar we in het weekend mee geëindigd zijn. Droog en zacht winterweer. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en daarmee is het dan ook heerlijk weer voor een mooie wandeling door de natuur. Het wordt zelfs nog iets zachter dan in het weekend. De temperaturen lopen op naar 10 graden in het noorden tot 12 graden in Limburg.

Hierna toenemende neerslagkansen
Ook dinsdag verandert er weinig en kan er nog worden genoten van droog winterweer. De dagen daarna nemen de neerslagkansen weer wat toe. De wind zoekt wat meer de zuidwesthoek op en dit gaat gepaard met een aanvoer van buien of regengebieden. Kletsnat verlopen de dagen niet, maar af en toe moeten we wel weer rekening houden met natte dagdelen. Het blijft zacht met overdag waarden van 6 tot 10 graden en ook in de nachten ligt het kwik boven nul. Kortom: van koud winterweer is voorlopig zeker geen sprake.