Onstuimig met zon en wolken

24-01-2024 JOURE – Het is onstuimig weer met (zware) windstoten die in het noorden nog een tijd aanhouden. Het blijft droog met zonnige perioden en wolkenvelden. Het is 9 tot 12 graden. Later in de middag verdwijnen de zware windstoten. Morgen raakt het bewolkt en gaat het in de middag (mot)regenen. Vrijdag begint de dag met buien en zijn er in de middag perioden met zon. Het is dan 8 tot 10 graden met een vrij krachtige westenwind.

Vanochtend onstuimig en droog
Er staat een stevige zuidwesten- tot westenwind. In het binnenland is de wind vrij krachtig tot krachtig en daarbij komen windstoten voor van 60-70 km/uur. In het noorden van het land en in het westen is de wind krachtig tot hard met zware windstoten van 75-85 km/uur. Op de Wadden en aan de noordkust is de wind hard tot stormachtig met zware windstoten van 80-95 km/uur.

Halverwege de ochtend neemt de wind in het zuiden iets af en verdwijnen de zware windstoten aan de kust van Zuid-Holland. In de noordelijke helft blijft het flink waaien. Er trekken enkele wolkenvelden over het land, maar er zijn ook zonnige perioden en het blijft droog.

Vanmiddag zacht, wind neemt af
De eerste uren van de middag is het in de noordelijke provincies, rond het IJsselmeer en in Overijssel onstuimig. Er staat een krachtige westenwind en er zijn zware windstoten van zo’n 75 km/uur. Aan de kust en bij open water waait het hard en vallen de windstoten met 80 tot 90 km/uur zwaarder uit. In het Waddengebied is de wind hard tot stormachtig met windstoten rond 95 km/uur. In het midden en zuiden staat een (vrij) krachtige westenwind.

Het is droog met zon en wolkenvelden. Met 9 tot 12 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld is het eind januari 5 of 6 graden. Later in de middag verdwijnen de zware windstoten. De westenwind wordt matig in het zuiden tot (vrij) krachtig in het noorden.

Vanavond en vannacht binnenland vorst aan de grond
Afgelopen nacht was het bijzonder warm en hadden we storm. Vanavond gaat de wind in het binnenland juist liggen en komende nacht daalt de temperatuur naar 1 tot 4 graden. Aan de grond kan het tot vorst komen. Aan de kust daalt de temperatuur naar 4 tot 7 graden. Er zijn velden (hoge) bewolking en heldere perioden.

Morgen vanuit zuidwesten wat regen
In de ochtend is het droog met wolkenvelden en lokaal wat zon. Regionaal is het nevelig en er staat weinig wind. Vanuit het zuidwesten raakt het in de loop van de ochtend op steeds meer plaatsen bewolkt.

In de middag is in het noordoosten mogelijk de zon nog even te zien, maar daarna is het geheel bewolkt. In het zuidwesten valt af en toe wat lichte regen of motregen en geleidelijk kan het ook op andere plaatsen licht regenen. Er staat een matige zuiden- tot zuidwestenwind. Het wordt 7 graden in het noordoosten tot 10 graden in het zuidwesten.

In de avond en een groot deel van de nacht is het druilerig met van tijd tot tijd lichte regen of motregen. De temperatuur kan tijdelijk iets dalen, maar in de nacht wordt het steeds zachter en stijgt de temperatuur naar 9 tot 11 graden. De wind neemt iets toe en aan de kust steekt een (vrij) krachtige zuidwestenwind op. Aan het eind van de nacht bereikt een buiengebied het land en gaat het harder regenen.

Vrijdag onstuimig en nat, later zon
In de ochtend is het bewolkt en nat door passage van een buiengebied. Met 9 tot 11 graden is het wel zacht, maar door de regen en een matige tot vrij krachtige wind is het geen aangenaam weer. Aan de kust waait het hard met windstoten van 70-75 km/uur. Het buiengebied trekt naar het oosten en later in de ochtend wordt het vanuit het westen droog en breekt de zon door. De wind draait dan naar het westen tot noordwesten. In de middag is er een afwisseling van zon en stapelwolken. Op een enkele bui in het oosten na is het droog. De temperatuur gaat een paar graden omlaag.

Zaterdag rustig weer met af en toe zon
In de nacht en vroege ochtend is het fris met in het binnenland een graadje vorst. Het is droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Het wordt 6 tot 8 graden.

Daarna bewolkt en zacht
De dagen daarna zijn er vrij veel wolkenvelden en stijgt de middagtemperatuur naar 8 tot 10 graden. Af en toe kan wat regen vallen, maar de hoeveelheid is beperkt en vaak blijft het droog. De wind houdt zich rustig en is overwegend matig van kracht.