Ongekend aantal bezoekers bij ‘Petear’ over AZC

18-01-2024 LEMMER – Gister konden inwoners inspreken voor of tegen een AZC tijdens het Petear van gemeente De Fryske Marren. Dat de gemeente ervoor gekozen heeft om het niet in de raadszaal te organiseren bleek qua het bezoekers aantal een juiste keus te zijn.

De sfeer was niet altijd even ontspannen. Bij aankomst bleek er veel beveiliging aanwezig te zijn. Ook tijdens het petear lieten aanwezigen zich veelal en soms ook onnodig horen. Toen een inspreker zich positief over een AZC uitsprak werd er door raadslid aangegeven dat zij een medewerker van de gemeente Heerenveen te zijn en daarom niet objectief te zijn. Vervolgens werd zij door het aanwezige publiek pardoes uitgefloten.

Het grootste deel van de insprekers gaf aan bezorgt te zijn over het aantal vluchtelingen en de veiligheid van en voor de omgeving. Veelal werd ook de open brief van de politie geciteerd waarin zij aangeven hebben niet de gewenste veiligheid te kunnen garanderen.

Sommige raadsleden zullen zich gister ook niet altijd op hun gemak hebben gevoeld. Opmerkingen werden vanuit de zaal naar raadsleden gemaakt. Dit terwijl de bijeenkomst was bedoeld om in- en omwonenden aan woord te laten waardoor de gemeenteraad een juiste beslissing te laten nemen over een mogelijk permanent AZC.

Op 29 januari wordt het petear vervolgd en kunnen raadsleden vragen stellen het College rondom het onderwerp. Op maandag 11 maart zal er een definitieve beslissing worden genomen door de gemeenteraad.