Winterse buien, koude wind

15-01-2024 JOURE – Winterse buien trekken vanuit het noordwesten over het land. Tussen de buien door is er vanmiddag ook zon en wordt het 1 tot 5 graden, maar tijdens buien ligt het kwik rond het vriespunt. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur onder nul. Morgen heeft vooral de noordelijke helft een aantal sneeuwbuien, woensdag maakt juist Zuid-Nederland kans op sneeuw. Ook daarna blijft het nog enkele dagen winters.

Vanochtend talrijke sneeuwbuien
Talrijke winterse buien trekken van noordwest naar zuidoost over het land en hierdoor komt gladheid voor. In de kustprovincies valt een mix van regen en natte sneeuw, ook hagel en een klap onweer zijn mogelijk. In Zeeland blijft de buiigheid vanochtend beperkt. In de zuidoostelijke helft van het land valt (natte) sneeuw en wordt het regionaal tijdelijk wit. In het oosten en zuidoosten blijft de sneeuw het beste liggen en vooral in de heuvels van Limburg kan het sneeuwdek aangroeien tot ruim 5 centimeter dik.

Landinwaarts ligt het kwik net boven het vriespunt. In de kustprovincies is het 2 tot 4 graden, maar daalt de temperatuur tijdens een bui richting het vriespunt. Er waait een matige westenwind. Aan zee waait een (vrij) krachtige wind uit het noordwesten. Door deze wind ligt de gevoelstemperatuur overal ruim onder nul met -2 tot -5 graden.

Vanmiddag winterse buien en soms zon
Ook vanmiddag trekken winterse buien over het land. Tijdens een felle bui kan het tijdelijk wit worden, na de bui smelt de sneeuw (of hagel) op veel plaatsen weer weg. In het oosten en zuidoosten kan het wat langer wit blijven. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. De maximumtemperatuur varieert van 1 graad in Limburg tot lokaal 5 graden aan zee, maar de matige tot aan zee krachtige westen- tot noordwestenwind houdt de gevoelstemperatuur overal onder nul.

Vanavond en vannacht winterse buien en gladheid
Vanavond komt het nog tot winterse buien met in de kustregio’s hagel of natte sneeuw en verder landinwaarts ook sneeuw. Deze winterse buien worden geleidelijk minder talrijk dan overdag. Op veel plaatsen daalt de temperatuur naar iets onder het vriespunt, waardoor het ook glad kan worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Vannacht is er een mix van opklaringen en een enkele winterse bui. In de kustgebieden valt hagel of natte sneeuw, landinwaarts sneeuw. De minima komen uit tussen -3 in Limburg en +1 graad vlak aan zee. Er komt gladheid voor door neerslag en door bevriezing, vooral op wegen waar niet wordt gestrooid.

Dinsdag noordelijke helft sneeuwbuien geleidelijk meer zon
Morgenochtend trekken buien over het noorden en midden van het land. In de kustgebieden valt regen en natte sneeuw, landinwaarts valt voornamelijk sneeuw dat deels blijft liggen. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is het overwegend droog met af en toe zon. Halverwege de ochtend ligt het kwik rond het vriespunt en er waait een matige zuidwestenwind die het voor het gevoel kouder maakt. Aan de kust is het 2 of 3 graden en waait een (vrij) krachtige noordwestenwind. Ook aan zee ligt hierdoor de gevoelstemperatuur ruim onder nul.

Morgenmiddag trekken de sneeuwbuien naar Duitsland weg en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Het wordt 1 graad in Limburg tot 4 graden aan zee, maar de matige tot aan zee soms krachtige wind houdt de gevoelstemperatuur rond -2 graden.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het op veel plaatsen droog met opklaringen. In de loop van de nacht is in de noordelijke kustgebieden een sneeuwbui mogelijk. De temperatuur daalt naar 0 graden aan de kust en -2 tot -4 graden landinwaarts. Daar waar sneeuw ligt kan het gemakkelijk matig vriezen.

Woensdag vooral zuidoosten sneeuw
Een neerslaggebied trekt over Frankrijk en België naar Duitsland. Het zuiden en vooral zuidoosten van ons land pakken hier waarschijnlijk wat van mee. In de middag en avond kan het in het zuiden van Zeeland, Noord-Brabant en in Limburg enige tijd sneeuwen. Vooral Zuid-Limburg maakt kans op een flinke hoeveelheid sneeuw. Waarschijnlijk blijft het in het midden en noorden van het land op veel plaatsen droog. Langs de noordkust is wel kans op een enkele lichte sneeuwbui. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien en de middagtemperatuur ligt rond het vriespunt.

Donderdag zon en een winterse bui
Op donderdag zijn er perioden met zon. In de loop van de dag stijgt de kans op winterse buien vanaf de Noordzee. De meeste buien zijn voor de kustprovincies. Het wordt 1 tot 4 graden bij een matige, aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind.

Daarna nog even winters, zachter weer op komst
Vrijdag en zaterdag is het nog behoorlijk koud met in de nachten op grote schaal vorst en overdag 0 tot 4 graden. De zon schijnt geregeld, maar er is ook kans op een enkele winterse bui.

Vanaf zondag draait de wind naar het zuiden en wordt het zachter. De vooruitzichten voor volgende week geven grote kans op nat en winderig weer met maxima rond een graad of 8.