Aantal verkeersongevallen in Friesland gestegen

15-01-2024 JOURE – 15 januari 2024 – Het aantal ongelukken in het Friese verkeer neemt toe. In 2022 ging het 3.205 keer mis op wegen in Friesland, een stijging van 3,7% ten opzichte van een jaar eerder. Wel is deze toename minder sterk dan landelijk gemiddeld (+6,8%), al zijn er grote lokale verschillen binnen de provincie. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.

Friesland is niet de enige provincie waar het aantal verkeersongevallen is toegenomen. De sterkste stijging vond plaats in Zeeland (+10,9%), gevolgd door Noord-Brabant (+10,4%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Sterkste stijging in Achtkarspelen
Het aantal verkeersongevallen is binnen Friesland het sterkst toegenomen in de gemeente Achtkarspelen. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 111 keer mis op de weg, een stijging van 30,6% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Leeuwarden (+19,8%), Heerenveen (+12,8%) en Ooststellingwerf (+8%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer.

Niet overal was het kommer en kwel. In ongeveer de helft van gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Dantumadiel ging het zelfs om een daling van 16,1%.

Hier gebeuren de meeste ongevallen
Nergens in Friesland gaat het zo vaak mis op de weg als in Leeuwarden. In het laatst gemeten jaar werden er in deze gemeente 726 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor bijna een kwart van alle ongelukken in de hele provincie. De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

Leeuwarden726 verkeersongevallen
Súdwest-Fryslân413 verkeersongevallen
Smallingerland370 verkeersongevallen
Heerenveen299 verkeersongevallen
De Fryske Marren263 verkeersongevallen

Naast de autoluwe Friese Waddeneilanden lijken de wegen in Harlingen vooralsnog het veiligst: hier werden in één jaar tijd ‘slechts’ 51 verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe