Zonnig en koud

10-01-2024 JOURE – Het wordt een zonnige dag met vanochtend enkele graden vorst en een koude wind. Vanmiddag stijgt de temperatuur in de volle zon tot net boven het vriespunt. In de schaduw blijft het de hele dag vriezen. Morgen wordt het minder koud en neemt vanuit het noorden de bewolking toe. De dagen daarna verlopen bewolkt en stijgt de kans op neerslag.

Vanochtend zonnig en een koude wind
Het is zonnig met 3 tot 7 graden vorst. Aan de noordwestkust vriest nog een enkele graad. De wind maakt het voor het gevoel 5 of 6 graden kouder.

Vanmiddag stralend weer, tijdelijk boven nul
De temperatuur stijgt in de volle zon op veel plaatsen naar waarden net boven het vriespunt, zeker op plaatsen die uit de wind liggen. In de schaduw en op plaatsen met een matige noordoostenwind blijft het een graadje vriezen. Daarmee is het een ideale middag om te genieten van zonnig en koud winterweer, want het weer gaat komende dagen wel veranderen. Hou je wel van zon, maar niet van kou, dan is het heerlijk weer om binnen in de zon te zitten. Ondanks dat het januari is kun je de warmte van de zon goed voelen en dan zou je niet zeggen dat het buiten koud is.

De dooi is van korte duur. Nog voordat de zon onder is zal de vorst uitbreiden en vanavond vriest het enkele graden. Komende nacht blijft het helder en daalt de temperatuur naar -4 tot -8 graden. Aan de noordwestkust vriest het maar een paar graden en aan zee is het rond het vriespunt.

Morgen minder koud en minder zon
In het midden en zuiden is het in de ochtend zonnig met lichte vorst en lijkt het weer op dat van de afgelopen dagen. Daarbij staat een zwakke tot matige noorden- tot noordoostenwind. In het noorden zijn zonnige perioden en verschijnt steeds meer bewolking. Een noordwestelijke wind voert minder koude lucht aan en de temperatuur stijgt naar een enkele graad.

In de middag breiden de wolkenvelden langzaam uit naar het midden en westen van het land. Plaatselijk kan een klein beetje motregen vallen, maar de hoeveelheid valt erg mee. In het zuiden en zuidoosten blijft het zonnig. Het wordt 1 of 2 graden in het zuidoosten, 2 tot 4 graden in de kustprovincies en een graad of 5 aan de noordwestkust.

In de avond bereiken de wolkenvelden uiteindelijk ook het zuidoosten van het land. In het zuidoosten en oosten vriest het licht en in het noorden en westen blijft het boven nul. Uit de bewolking kan plaatselijk een beetje motregen vallen. In het midden en vooral in het noordoosten kan het later in de avond en in de nacht naar vrijdag mistig worden.

Vrijdag somber en overwegend droog
Het is bewolkt en het lijkt erop dat we de zon niet te zien krijgen. In de ochtend is het ook nevelig. Zo nu en dan kan een klein beetje motregen vallen. De temperatuur stijgt naar 3 graden in het zuidoosten tot 6 graden aan de kust. Er staat een zwakke tot matige wind uit het westen tot noorden. Het is niet meer zo koud als de voorgaande dagen, maar door de combinatie van bewolking en weinig wind maakt het wel somber en kil. In de nacht naar zaterdag wordt het niet veel kouder en de minima komen uit tussen 0 en 4 graden.

Weekend wolkenvelden, stijgende kans op regen
Een groot deel van de tijd is het geheel bewolkt. In de ochtend is het 1 tot 5 graden en in de middag wordt het slechts één of twee graden warmer. Er staat een matige westenwind. Zaterdag blijft het op lokaal wat gespetter na droog. Zaterdagavond neemt de kans op lichte buien toe en zondag kan het wat vaker licht regenen.

Daarna winterse buien
Na het weekend wordt het wisselvallig met van tijd tot tijd winterse buien met regen, hagel en (natte) sneeuw. Er zijn ook droge perioden met stapelwolken en zonneschijn. In de middag ligt de temperatuur boven nul en ’s nachts vriest het vooral in het binnenland licht.