Woudagemaal weer aan, bezoekerscentrum dicht

02-01-2024 LEMMER Het Ir. D.F. Woudagemaal is vanochtend om 07.30 uur weer in werking gesteld. Dit is nodig omdat er een week aan komt met stevige neerslag in korte tijd. Tegelijkertijd zijn er slechte spuimogelijkheden van het Lauwersmeer op de Waddenzee. 

Tot woensdagavond kunnen wij bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp nog water lozen op het Lauwersmeer. Daarna is dit waarschijnlijk een aantal dagen niet mogelijk. Uiteraard draaien ook het Hooglandgemaal, zeegemaal de Heining en enkele ‘kleinere’ gemalen volop mee om de boezem te bemalen.  De polderwaterstanden en de boezemwaterstand zullen de komende dagen snel gaan stijgen vanwege de grote hoeveelheid neerslag die wordt verwacht. We houden de situatie van dag tot dag goed in de gaten. 

Verwachting
Het KNMI verwacht voor de komende week veel neerslag met een stevige westenwind. De waterstanden in de Waddenzee blijven voorlopig hoog. Waarschijnlijk kan er gedurende een aantal dagen vanuit het Lauwersmeer niet worden gespuid op de Waddenzee. Daardoor kunnen we een aantal dagen niet spuien op het Lauwersmeer. Om het overtollige water uit de Friese boezem (het stelsel van meren en vaarten) toch af te kunnen voeren, is de extra inzet van het Ir. D.F. Woudagemaal nodig.

Woudagemaal vandaag gesloten
Omdat het stoomgemaal morgen opstart, is het gemaal uit veiligheidsoverwegingen gesloten voor bezoekers. Het gemaal gaat op woensdag 3 januari en donderdag 4 januari weer open voor publiek. Actuele berichten over openingstijden zijn te vinden op de website van het Woudagemaal (externe website)(externe website). Kaarten zijn te reserveren via het ticketsysteem (externe website).(externe website)