Aanhoudend zacht en wisselvallig

22-12-2023 JOURE – Vandaag zijn er enkele buien en in de ochtend is ook af en toe de zon te zien. In de loop van de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. Het wordt 7 tot 11 graden en de wind is ook weer nadrukkelijk van de partij. De komende dagen blijft het zacht en wisselvallig. Met kerst zijn er mogelijk ook droge dagdelen.

Buiig en winderig
Vanochtend is er veel bewolking en trekken enkele buien vanaf de Noordzee over het land. Vooral in het noorden en oosten is er ook af en toe zon. De temperatuur ligt tussen 5 en 8 graden en er waait een matige tot aan zee harde (noord)westenwind.

Vanmiddag raakt het geheel bewolkt en in de loop van de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. Het wordt 7 tot 11 graden met de hoogste maxima in Zeeland. De westenwind is matig tot aan zee krachtig. Eind van de middag kan de wind aan zee toenemen tot hard (7 Bft) en is kans op windstoten tot circa 80 km/uur.

Tijdens de avond blijft het onstuimig met aan zee een harde westenwind en fikse windstoten. De regen trekt naar het oosten weg, maar er trekken nog wel enkele buien vanaf de Noordzee over het land. Ook in de nacht naar zaterdag is kans op buien en blijft de wind doorstaan. Kouder dan een graad of 6 wordt het niet.

Morgen zacht met veel wolken en regen
Op de eerste dag van het lange kerstweekend krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien. In het zuidwesten is de kans op een glimpje zon het grootst. In Zeeland wordt ook het minste regen verwacht. In de rest van het land is de kans op regen groter en vooral het noorden en oosten kunnen een kletsnatte dag krijgen. De maxima komen uit tussen 9 en 12 graden en er waait een matige, aan zee vaak krachtige, westenwind. In het noorden en oosten van het land kan het een groot deel van de dag aanmerkelijk kouder zijn met 4 tot 7 graden. De genoemde maxima worden daar pas in de avond gehaald.

Zondag nog zachter
Zondag wordt het 11 tot 13 graden en daarmee is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 6 graden zijn gebruikelijk eind december. Er is opnieuw weinig ruimte voor de zon en grote kans op regen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is op de meeste plekken overwegend matig. Aan zee waait het veelal (vrij) krachtig (5 of 6 Bft).

Kerst zacht met regen
Ook op beide kerstdagen houden we het niet droog. Met wat geluk valt de meeste regen ’s nachts en is het vooral op tweede kerstdag grotendeels droog met zelfs af en toe zon. Als het tegenzit verloopt eerste kerstdag kletsnat en valt er ook op tweede kerstdag overdag af en toe regen. Het is nog altijd behoorlijk zacht met op eerste kerstdag 10 tot 13 graden en op tweede kerstdag 8 tot 11 graden.

Daarna kansjes op wat kouder weer
Na kerst blijft het wisselvallig met soms veel wind en aanvankelijk middagtemperaturen rond een graad of 8. Richting de jaarwisseling zijn er kansen op guur weer met winterse buien. Het kan ook aanhoudend vrij zacht blijven met veel wolken en regelmatig regen.