Noordoosten eerst sneeuw

08-12-2023 JOURE – In het noordoosten valt (natte) sneeuw, elders regent het soms licht. Geleidelijk loopt de temperatuur op. Vanmiddag is het 2 graden in het noordoosten tot 10 graden in het zuidwesten. Op veel plaatsen is het dan droog. Het weekend verloopt ronduit wisselvallig en zacht met veel wind. In de loop van volgende week nemen de neerslagkansen af.

Vanochtend noordoosten (natte) sneeuw
In het noordoosten sneeuwt het. In de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel kan een sneeuwdekje van enkele centimeters ontstaan waardoor het op lokale wegen glad kan worden. Elders valt af en toe lichte regen. De temperatuur ligt rond 0 graden in het noordoosten en 5 graden in Zeeland. In de loop van de ochtend wint zachtere lucht steeds meer terrein en loopt de temperatuur vooral in de zuidwestelijke helft geleidelijk op. In het noordoosten stijgt de temperatuur moeizaam. De zuidoostenwind is zwak tot matig.

Vanmiddag hogere temperaturen
Het is grijs en lokaal kan een spatje regen vallen. Regionaal is het nevelig of mistig. Later in de middag breekt de zon in het westen en zuidwesten af en toe door. De middagtemperatuur ligt tussen 2 graden in het noordoosten en 10 graden in Zeeland. In Amsterdam, Utrecht en Arnhem stijgt de temperatuur naar een graad of 8. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Vanavond noordoosten kans op mist
Er is veel bewolking met enkele opklaringen in het zuiden en zuidwesten. In het noorden en noordoosten kan mist ontstaan. Lokaal valt een bui. De koude lucht heeft ons land definitief verlaten: de minima liggen tussen 4 en 7 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Morgenochtend vanuit het zuidwesten regen
Het is bewolkt. Tijdens de vroege ochtenduren is het nog droog en kan de zon af en toe door het wolkendek heen schijnen. In de loop van de ochtend wordt de bewolking steeds dikker en gaat het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regenen.

Morgenmiddag flink wat regen
Het is grijs en het regent. Lokaal krijgt de regen een buiig karakter waardoor het soms stevig kan doorplenzen. Je regenkleding komt dus goed van pas als je van plan bent om naar buiten te gaan. Daarnaast waait het ook nog eens stevig: de zuidenwind wordt matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust, windkracht 6 of 7. De temperatuur ligt tussen 7 graden in het noordoosten en 11 graden in Zeeland. Later in de middag wordt het in het zuidwesten droog met opklaringen.

Morgenavond steeds vaker droog
Het regengebied trekt richting Duitsland weg en er komen brede opklaringen voor. Later op de avond neemt de bewolking weer toe en trekt een nieuw regengebied over het land. Daarbij komt aan de zuidwestkust een harde, mogelijk stormachtige, zuidwestenwind te staan (7 of 8 Beaufort). Landinwaarts waait het matig tot vrij krachtig. De minima liggen tussen 7 en 9 graden.

Zondag zacht met veel bewolking, eerst veel wind
’s Ochtends regent het in het oosten. De regen trekt snel weg. De bewolking domineert het weerbeeld, maar op veel plaatsen blijft het in de middag droog. Slechts af en toe is ruimte voor de zon. Er waait een stevige westenwind. Vooral tijdens de ochtenduren is aan de westkust kans op zware windstoten rond 75 km/uur. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af. Het wordt een zachte dag met maxima tussen 9 en 11 graden.

Maandag grote kans op lange droge perioden
De weersverwachting voor maandag is nog vrij onzeker. Dit hangt namelijk af van de koers van een buiengebied dat zich boven de Noordzee bevindt. De meeste berekeningen komen met een bewolkte maandag met af en toe een bui en lange droge perioden, maar er zijn ook berekeningen die het buiengebied over ons land laten trekken. In dit geval verloopt de dag ronduit nat. De maximumtemperatuur komt tussen 9 en 12 graden uit. Ter vergelijking: middagwaarden rond 6 graden zijn gebruikelijk voor december.

Daarna stabiel en kouder decemberweer op komst
Dinsdag komt het waarschijnlijk opnieuw tot buien, maar na dinsdag nemen de neerslagkansen af. Er staat ons namelijk stabiel decemberweer te wachten. De wind draait naar het noordoosten en we komen weer in de koudere lucht terecht. Overdag ligt de temperatuur veelal tussen 5 en 7 graden en tijdens de nachten neemt de kans op vorst toe. Het is vaak droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Bovendien staat er dan weinig wind.