Zacht winterweer op komst

06-12-2023 JOURE – Het licht winterse weer laten we de komende tijd achter ons. Vandaag kan vooral in de oostelijke helft eerst nog wat regen vallen. In de middag is het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon af en toe. Het wordt 3 tot 8 graden. Komende nacht verloopt nog koud met op uitgebreide schaal lichte vorst. De dagen hierna laten we de winter definitief achter ons en lopen de temperaturen geleidelijk verder op. Het blijft wisselvallig met bijna dagelijks kans op regen.

Vanochtend neerslag trekt richting het oosten weg
In de vroege ochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en in het uiterste oosten valt nog wat regen en/of natte sneeuw. Dit neerslaggebied trekt vrij snel Duitsland in. Daarachter wordt het vanuit het westen vaker droog en breiden enkele brede opklaringen zich oostwaarts over het land uit. Het noorden en oosten blijft de hele ochtend gevoelig voor enkele buien.

Vanmiddag flink wat ruimte voor de zon
In de middag is het op de meeste plaatsen droog en komen brede opklaringen voor. De westelijke helft heeft de beste papieren voor de meeste zonuren. In het uiterste noordoosten blijft het een groot gedeelte van de middag bewolkt. Bij een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen stijgt de temperatuur naar 3 graden in het noorden tot 8 graden in Zeeland.

Vanavond en vannacht frisse nacht met mogelijk wat mist
Vanavond is het op de meeste plaatsen droog en komen brede opklaringen voor. Vannacht verandert er weinig aan dit weerbeeld. Bij weinig wind koelt het flink af. In opklaringsgebieden kan de temperatuur enkele graden onder het vriespunt uitkomen en kan bovendien mist ontstaan. Elders in het land liggen de minima rond of net boven nul.

Morgen toenemende bewolking
Donderdag begint mogelijk vrij grijs door de aanwezigheid van mist en/of laaghangende bewolking. Overdag is het een lange tijd droog en in de middag is de zon af en toe te zien. Bij een aantrekkende zuidoostenwind liggen de maxima tussen 3 en 6 graden. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker en dit gaat gepaard met een neerslaggebied dat over het land trekt. Dit neerslaggebied trekt echter pas in de nacht naar vrijdag over ons land heen. In het uiterste noordoosten is er een kleine kans dat de neerslag tijdelijk wat winters van karakter is.

Vrijdag oplopende temperaturen
In de vroege ochtend is in het uiterste oosten nog wat regen mogelijk. Overdag is het nagenoeg droog en mogelijk breekt de zon af en toe door. Met 5 tot 9 graden is het een stuk zachter dan voorgaande dagen. In de loop van de avond en in de nacht naar zaterdag kunnen weer enkele buien voorkomen.

Zaterdag paraplu is je beste vriend
Als jij zaterdag buitenplannen hebt kun je die het beste op het begin van de dag doen. De ochtend verloopt, op een enkele bui na, vaak droog. Sporadisch is de zon nog even te zien, maar al snel neemt de dikkere bewolking toe. In de loop van de middag trekt een regengebied over ons land waardoor het overal een geruime tijd gaat regenen. Het is zacht met maxima die uitkomen tussen 7 en 10 graden.

Hierna uiterst zachte dagen op komst
De dagen hierna lopen de temperaturen nog verder op. Van nachtvorst is zeker geen sprake meer en ook de middagtemperaturen vallen met 8 tot 12 graden hoog uit. Normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen rond een graad of 6. Droog houden we het niet. Een dominante zuidwestenwind zorgt bijna dagelijks voor de aanvoer van buien of regengebieden. Helemaal nat verlopen de dagen zeker niet altijd en soms is het tussen de buien door prima weer om erop uit te trekken.