Agent die op trekker schoot krijgt 80 uur taakstraf

01-12-2023 JOURE – De agent die vorig jaar een 16-jarige jongen beschoot tijdens een boerenprotest in Heerenveen is veroordeeld tot 80 uur werkstaf. Daarnaast krijgt hij ook een maand voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van een jaar. Hij werd schuldig bevonden aan poging tot doodslag.

Volgens de rechter had de agent de bestuurde dodelijk kunnen raken. De agent verklaarde in de rechtbank dat hij bang was dat de bestuurder op de politie ingereden zou worden. Doordat hij gericht op de cabine schoot nam hij daarmee het risico de bestuurder te kunnen doden. De kogel belande niet ver van het hoofd van de bestuurder.

Uit camerabeelden zou zijn te zien dan de jongen op geen enkele wijze de intentie had om op de politie in te rijden maar juist langs de blokkade zou manoeuvreren. De bestuurder die eerder ook van doodslag werd beschuldigd gaat volledig vrij uit.