Veel regen, oosten en noordoosten (natte) sneeuw

27-11-2023 JOURE – Vandaag valt veel neerslag. Meestal regent het, maar in het oosten en noordoosten valt (natte) sneeuw. Regionaal kan een sneeuwdek worden gevormd. Daar waar het sneeuwt ligt de temperatuur rond het vriespunt terwijl het in Zeeland nog 8 graden wordt. Morgen verloopt grotendeels droog, later volgen (winterse) buien. Daarna blijft het licht winters.

Vanochtend veel regen
Het is bewolkt en op veel plaatsen valt regen. In het oosten en noordoosten is kans op natte sneeuw. De wind is matig tot (vrij) krachtig aan zee en waait uit zuidelijke richtingen.

Vanmiddag regen, oosten en noordoosten (natte) sneeuw
Op veel plaatsen regent het flink door. In Drenthe, Overijssel en Utrecht valt natte sneeuw en kan een sneeuwdek worden gevormd. De sneeuwval kan plaatselijke gladheid veroorzaken. In de gebieden waar natte sneeuw valt komt het kwik rond het vriespunt uit terwijl het in het zuiden en zuidwesten nog 8 graden kan worden. In het midden en noorden is de wind matig tot vrij krachtig uit oostelijke richtingen, later draaiend naar het noordoosten. In het zuiden is de wind zwak uit zuidelijke richtingen.

Vanavond regionaal (natte) sneeuw
Het blijft op veel plaatsen flink regenen. In een strook van het midden naar het (noord)oosten valt natte sneeuw of sneeuw. De meeste sneeuw lijkt weggelegd voor het oosten van Overijssel, hier kan lokaal een sneeuwdek van (ruim) 5 centimeter worden gevormd. Hierdoor kan het glad worden. In de loop van de avond trekt het neerslaggebied richting het zuidoosten en krijgt Limburg met (natte) sneeuw te maken. Ook hier kan een sneeuwdek van enkele centimeters worden gevormd. In het noordwesten wordt het dan juist droog.

Komende nacht valt in Limburg regen of (natte) sneeuw, elders is het zo goed als droog met opklaringen. De minimumtemperatuur ligt tot -1 in de opklaringsgebieden tot +4 graden in Zeeland. Het kan glad worden door sneeuw of bevriezing van natte weggedeelten. De noordoostenwind is zwak tot matig en (vrij) krachtig aan zee.

Morgenochtend flink wat zon
In het binnenland is het droog met flinke zonnige perioden. Aan de westkust is wat meer bewolking aanwezig en kan een enkel buitje vallen. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Morgenmiddag overwegend droog, later (winterse) buien
Het is droog met flink wat zonneschijn, alleen in het westen en noordwesten is meer bewolking aanwezig. De maximumtemperatuur ligt tussen 2 graden in het oosten tot 6 graden in de kustgebieden. In Utrecht, Amsterdam en ’s-Hertogenbosch is het zo’n 4 graden. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak tot matig, vlak aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Later in de middag daalt de temperatuur landinwaarts naar waarden iets onder het vriespunt. In het uiterste noordwesten neemt de bewolking en de kans op (winterse) buien toe.

Morgenavond (winterse) buien
Vanuit het noordwesten trekken (winterse) buien over het land. Lokaal kan het weer wit worden. In het midden en zuiden is het droog met opklaringen. Tijdens de nacht naar woensdag komt het op meerdere plaatsen tot sneeuwbuien. In de avond ligt de temperatuur landinwaarts iets beneden het vriespunt en enkele graden boven nul in het westen. In de nacht is het 0 graden in het oosten tot +7 vlak aan zee.

Woensdag enkele winterse buien
Er is een afwisseling van wolkenvelden, zonnige perioden en er trekken enkele (winterse) buien over het land. Bij een overwegend matige wind uit westelijke richtingen wordt het +2 graden in het noordoosten en 6 graden in de westelijke kustprovincies.

Donderdag overwegend droog, maar koud
De laatste dag van november staat in het teken van vriendelijk najaarsweer met wolkenvelden en geregeld zonneschijn. Overdag blijft het op een enkel winters buitje na droog. Later op de dag kan het mogelijk regionaal weer gaan sneeuwen. De maxima liggen tussen +1 graad in het oosten en noorden tot 2 of 3 graden in het westen bij een matige oostenwind.

Daarna licht winters
We blijven voorlopig in de koude lucht. Het kwik stijgt overdag dagelijks naar enkele graden boven het vriespunt en tijdens de nachten vriest het licht. Geregeld komt het tot winterse buien. Tussen de winterse buien door zijn er wolkenvelden aanwezig met zo nu en dan zonneschijn.