Guur herfstweer met zware windstoten en (winterse) buien

24-11-2023 JOURE – Een noordwestelijke wind zorgt voor de aanvoer van flink wat buien. De buien hebben mogelijk zelfs een winters karakter met wat natte sneeuw en/of hagel. Ook is een enkele klap onweer niet helemaal uitgesloten. Tussen de buien door zijn ook droge momenten waarbij de zon som schijnt. Het is raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij naar buiten moet! Het wordt 6 tot 9 graden. Echt aangenaam is het buiten echter niet, want door een aantrekkende noordwestenwind voelt het guur aan.

Vooral in de tweede helft van de middag en in de avond is de wind zeer stevig. In het binnenland staat een matige tot vrij krachtige noordwester, 4-6 Bft. Aan de kust en rondom het IJsselmeer is er sprake van een harde of stormachtige noordwestenwind, 7-8 Bft. Bovendien zijn tijdens buien in heel het land windstoten mogelijk tot 75 km/uur. In de kustprovincies zijn windstoten mogelijk tot 90 km/uur en vooral aan de noordkust kunnen ze nog hoger uitpakken tot mogelijk 110 km/uur.

Zaterdag enkele buien
Op de eerste weekenddag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. Wederom is bij buien kans op wat hagel en tussen de buien door is de zon geregeld te zien. Aan de temperatuur verandert weinig vergeleken met vrijdag. Het wordt 7 of 8 graden bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft.

De nacht naar zondag verloopt grotendeels droog met vooral landinwaarts enkele opklaringen. In opklaringsgebieden kan het afkoelen tot waarden rond of net onder het vriespunt. Elders liggen de minima tussen 2 en 5 graden.

Zondag frisser
De wind zit nog steeds in de noordwesthoek waardoor vooral de kustprovincies kunnen rekenen op enkele buien. Verder landinwaarts is het vaker droog, maar blijft het over het algemeen bewolkt. De temperatuur valt met 4 tot 8 graden iets lager uit.

Hierna mogelijk sneeuw op komst
In de nieuwe week daalt de temperatuur verder en krijgen we mogelijk zelfs te maken met de eerste winterse perikelen. Dagelijks trekken buien of neerslaggebieden richting het land bij temperaturen die overdag slechts uitkomen tussen 2 en 5 graden. In de nachten vriest het vaak licht. Of het ook echt wit wordt is nog maar de vraag, maar zeker iets om in de gaten te blijven houden!