Wisselvallige en zachte start van de week

20-11-2023 JOURE – De maandag verloopt licht wisselvallig met verspreid over het land enkele buien. Vooral in het midden is het ook vaak droog met wat ruimte voor de zon. Het is zacht met maxima die uitkomen tussen 10 en 12 graden. De rest van de week neemt de buiigheid af en daalt de temperatuur tijdelijk. De nacht naar woensdag verloopt koud met mogelijk nachtvorst in het binnenland.

Vanochtend enkele buien
Deze ochtend komen vooral in het noorden flink wat buien voor. Ook in het midden en zuiden is een lokale bui mogelijk, maar over het algemeen overheersen hier de droge momenten. Soms schijnt de zon en met een temperaturen van ruim 10 graden is het alles behalve koud.

Vanmiddag wisselvallig herfstweer
Er zijn deze middag grote verschillen in ons land. In het uiterste noorden is het bewolkt en valt van tijd tot tijd lichte regen. Ook het zuiden houdt het niet droog. Hier trekt vanmiddag een buiig regengebied over. Lokaal is hierbij wat hagel of een klap onweer niet uitgesloten. Het midden van het land heeft de beste papieren voor een mooie wandeling door de natuur. Het is hier vaker droog met een mix van wolken en zon. Bij een meest matige zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar 10 tot 12 graden. Dat is een stuk hoger dan de 8 graden die gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

Vanavond en vannacht zuidoosten kans op mist
In het midden en zuiden is het vanavond op de meeste plaatsen eerst droog en komen enkele brede opklaringen voor. In de loop van de avond en in de nacht naar dinsdag trekken wolkenvelden zuidwaarts over het land. Dit gaat gepaard met af en toe wat (lichte) regen. In het zuidoosten kan bovendien wat mist ontstaan. Bij weinig wind koelt het af naar 5 tot 8 graden.

Morgen grijze start, later meer zon
Dinsdag begint vooral landinwaarts vrij grijs door de aanwezigheid van mist of laaghangende bewolking. In het zuidoosten en langs de oostgrens blijft het een groot gedeelte van de dag bewolkt en uit de dikkere bewolking kan af en toe wat licht gespetter vallen. In de kustgebieden kan een lokale bui vallen. Elders in het land is het overwegend droog en is de zon zelfs af en toe te zien! Het is op veel plekken dan ook heerlijk weer voor een mooie wandeling door de natuur. Je komt deze dagen buiten schitterende herfstkleuren tegen!

De wind is gedraaid naar noordelijke richtingen en dit zorgt ervoor dat de temperatuur iets lager uitvalt dan voorgaande dagen. Koud is het zeker nog niet met maxima van 8 tot 10 graden. De nacht naar woensdag verloopt droog met enkele brede opklaringen. Er kan hier en daar wat mist ontstaan en in opklaringsgebieden kan het licht gaan vriezen.

Woensdag frisse verkiezingsdag
Het is de verkiezingsdag en het weerbeeld ziet er best prima uit. Er staat nauwelijks neerslag op het programma en de paraplu kan op veel plekken dus thuis blijven. Een goede winterjas is wel een slim idee want de temperatuur valt een stuk lager uit. In de ochtenduren is het in het binnenland slechts enkele graden boven het vriespunt. Hier begint de dag ook grijs met laaghangende bewolking of mist. Uiteindelijk stijgt de temperatuur naar een graad of 6 in het oosten tot 9 graden in het westen. Gedurende de dag blijft het op de meeste plaatsen droog en vooral in de zuidelijke helft is de zon af en toe te zien. In de loop van de middag is vooral in het westen en noorden wat licht gespetter niet uitgesloten, maar veel stelt het niet voor.

Donderdag opnieuw zeer zacht
De wind draait weer naar het westen en hierdoor wordt zachte lucht richting ons land aangevoerd. Het wordt opnieuw flink zacht met 10 tot lokaal 13 graden. De dag verloopt grotendeels droog, maar over het algemeen wel bewolkt.

Hierna toenemende wisselvalligheid
De dagen hierna neemt de wisselvalligheid toe. Met een westen- tot noordwestenwind worden geregeld buien richting ons land aangevoerd. Kletsnat verlopen de dagen niet, maar het is raadzaam om de regenradar te kijken als jij de deur uit moet. De temperatuur daalt naar maxima die dagelijks uitkomen tussen 5 en 10 graden.