CIWF: ‘Strijd tegen vogelgriep vergt hervorming van de pluimveesector’

19-11-2023 JOURE – Om de verspreiding van vogelgriep aan te pakken moet niet alleen pluimvee massaal gevaccineerd worden, maar moet de veehouderij drastisch veranderen. Dat stelt de organisatie Compassion in World Farming (CIWF) in het rapport ‘Bird flu: only major farm reforms can end it’. De organisatie roept regeringen in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op samen te werken met de wereldorganisatie voor diergezondheid WOAH en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO om dit actieplan uit te voeren.

Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten stelt CIWF een actieplan met drie punten voor:

  • Massale vaccinatie van kippen en andere vogels in de veehouderij om de verspreiding van het virus te vertragen. Er zijn inmiddels goedwerkende vaccins verkrijgbaar.
  • De pluimveehouderij moet krimpen: er moeten veel minder dieren worden gehouden en de dieren moeten meer ruimte krijgen. Ook moet er gebruik gemaakt worden van robuustere kippenrassen en moeten bedrijven verder uit elkaar staan om snelle verspreiding van het virus tegen te gaan.
  • De varkenshouderijsector moet ook op de schop: ook varkens zijn gevoelig voor griepvirussen. Er kunnen nieuwe varianten van het virus ontstaan die ook voor mensen en andere dieren risicovol kunnen zijn. Varkens moeten meer ruimte krijgen en een gezondere leefomgeving. En er moeten veel minder varkens gehouden worden. 

Sinds 2021 zijn wereldwijd ongeveer 500 miljoen dieren in de veehouderij gestorven of gedood als gevolg van vogelgriep. Naar schatting zijn ook miljoenen wilde vogels bezweken. De vogelgriep heeft zich inmiddels ook verspreid onder zoogdieren, waaronder otters, vossen, dolfijnen, nertsen, honden en katten.

Sinds 2003 zijn wereldwijd ten minste 875 mensen besmet geraakt door een vogelgriepvirus. Als het virus zich zo ontwikkelt dat het ook tussen mensen overdraagbaar is, zou een gevaarlijke pandemie kunnen ontstaan. Op dat risico werd recent nog gewezen door de FAO, de WOAH en de wereldgezondheidsorganisatie WHO in een gezamenlijke publicatie.