De natste oktober sinds 1906

09-11-2023 JOURE – De maand oktober was zeer zacht en zeer nat. Oktober eindigt op de zesde plek in de top 10 van warmste oktobermaanden sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van 13,2 graden. De maand was de natste oktobermet circa 220 millimeter sinds de start van de neerslagmetingen in 1906.

Zeer zacht
Oktober was zacht, met gemiddeld 13,2 graden tegen 10,9 graden normaal. De maand eindigt daarmee op de zesde plek in de top tien van warmste oktobermaanden sinds 1901. In het begin van de maand zette het zachte septemberweer door en werd er in Beek bij Maastricht de hoogste temperatuur deze maand gemeten: 26,1°C.

Half oktober sloeg het weer om en was het de rest van de maand wisselvallig, maar wel met een temperatuur ruim boven normaal, met op 13 oktober in het hele land nog maximumtemperaturen van ruim boven de 20°C.

Zeer nat
Oktober was zeer nat: de natste oktobermaand sinds 1906 (start van de neerslagmetingen), met 220 mm neerslag. Tot nu toe was oktober 1932 het natst met 193 mm. Gemiddeld over het land viel ook veel neerslag: 150 mm neerslag tegen 75 mm normaal. Het natst was het deze maand in het midden van het land en langs de kust.

Storm Babet
Vanaf 18 oktober trok storm Babet over de Britse Eilanden noordwaards richting Denemarken en Zweden. Babet is de eerste Nederlandse naam die ingebracht is voor het stormseizoen 2023-2024. In Nederland kwam het niet tot een storm, maar het lagedrukgebied veroorzaakte wel veel wind en neerslag in het hele land. Storm Babet zorgde vervolgens voor een uitzonderlijk sterke oostenwind, waardoor onder andere veerboten naar de Wadden last hadden van extreem laagwater.

Vrij somber met weinig zonuren
Oktober was aan de sombere kant, met gemiddeld over het land circa 110 uren zon tegen 120 zonuren normaal. De eerste tien dagen was het zonniger dan normaal, daarna verliep de maand somberder dan normaal.

Herfst van nu is warmer en natter dan vroeger
Het recente klimaatbericht over nazomeren in de herfst vertelde al dat de herfst van nu warmer is dan vroeger. De nieuwe KNMI-klimaatscenario’s die 9 oktober 2023 zijn uitgebracht, geven voor 2050 en 2100 aan dat de herfst verder op zal blijven warmen en ook natter wordt.