Al zeker 30.000 dode schapen door blauwtong

07-11-2023 JOURE – Reinard Everts, dierenarts en directeur van de Nederlandse schapen- en geitenfokkersorganisatie NSFO schat dat er in Nederland inmiddels al zeker 30.000 schapen zijn bezweken aan een infectie met blauwtong. Tot nu toe heeft een op de acht Nederlandse schapenbedrijven te maken met sterfte door blauwtong. In totaal zijn inmiddels 3.500 tot 4.000 schapenbedrijven in Nederland besmet. De totale schapenpopulatie Nederlandse ligt op bijna 1 miljoen dieren.

Bij een gemiddelde waarde van 150 euro per dier schat Everts de schade als gevolg van sterfte voor de sector op 4,5 miljoen euro. Daarnaast zijn er de kosten van de dierenarts en de kosten van Rendac voor het ophalen en verwerken van de kadavers. De schade kan aan het eind van dit jaar richting de 10 miljoen euro zijn opgelopen, stelt Everts. In dat bedrag is dan nog niets gerekend voor de extra arbeid die schapenhouders aan hun dieren hebben besteed.

Everts wijst verder op de vervolgschade. Veel ooien zijn later gedekt en het virus heeft vermoedelijk impact op de worpgrootte. Welk bedrag aan deze schade gehangen kan worden is nu nog moeilijk vast te stellen, aldus de voorzitter van de NSFO.