8 november = Dag van het Afval

05-11-2023 JOURE – Op woensdag 8 november, tussen 13.00 en 16.00 uur, organisereert de gemeente (opnieuw) de Dag van het Afval op het milieuterrein in Joure. Dit jaar staat het thema textiel centraal: ‘Doe meer met je kleding’.

Al jaren heeft de gemeente aandacht voor het terugdringen en scheiden van afval. Verbranden van afval is zonde en levert veel CO2. In een duurzame wereld bestaat geen afval, maar recyclen we grondstoffen. Tijdens de Dag van het Afval organiseert de gemeente allerlei interessante en leerzame activiteiten rondom het thema textiel. Zo is er bijvoorbeeld een kledingruilbeurs, zodat je duurzaam en goedkoop kunt shoppen. Ook kunnen bezoekers meedoen aan een quiz omtrent hergebruik van textiel en kunnen zij een mooie prijs winnen.

Voorafgaand de Dag van het Afval – in de maand oktober – konden basisscholen in de gemeente meedoen aan de textielrace. Deelnemende scholen ontvingen via Sympany een textielcontainer op het schoolplein. TikTok-influencer Jesse van Wieren maakt tijdens de Dag van het Afval de winnaar van deze race bekend. De school die per leerling het meeste aantal kilo’s textiel inzamelt, is uiteindelijk de winnaar en wint een mooie prijs.

Afgedankt textiel is geen afval Aanschaffen, aandoen en weer wegdoen. Jaarlijks gooien we met z’n allen in Nederland gemiddeld zo’n 40 kledingstukken per persoon (dat is totaal 305,1 miljoen kilo) weg en kopen we er 46 kledingstukken bij. Teveel weggegooid textiel belandt uiteindelijk in de verbrandingsoven. Dit terwijl ruim 70 procent eigenlijk opnieuw te dragen is en/of hergebruikt kan worden als het wordt ingeleverd in een textielcontainer van Sympany. Daarom staan we dit jaar stil bij het thema textiel om hier extra aandacht voor te vragen. Meer informatie: defryskemarren.nl/dagvanhetafval.