Grote verschillen in het weer

25-10-2023 JOURE – Vandaag zien we een actieve regenzone over het zuiden en zuidoosten trekken. Met name in Brabant of Limburg kan op de natste plekken 15 tot 20 millimeter neerslag vallen en blijft het tot de avond veelal bewolkt. Tegelijkertijd houdt de noordelijke helft het waarschijnlijk droog met daar in de loop van de dag wellicht wat meer ruimte voor zon. Het is wel rustig weer met een zwakke wind uit veranderlijke tot oostelijke richtingen, rond windkracht 2.

De middagtemperatuur blijft tijdens langdurige regen in het zuidoosten steken op een graad of 10, waarmee het een ronduit kille dag is. Het noorden en noordoosten kunnen ’s middags maxima tot 14 graden tegemoet zien.

Morgen droog van start
Na een droge nacht waarin regionaal mist kan ontstaan, is het beste moment voor morgen wordt de ochtendperiode. Dan breekt de zon af en toe door en blijft het een tijdje droog. Wel blijft eventuele mist dus nog enkele uren hardnekkig hangen. De temperatuur stijgt naar 13 tot 15 graden, alvorens zich een nieuw regengebied vanuit het zuiden aandient. Daardoor mogen we de paraplu na een kleine rustpauze weer uit de kast halen.

Morgenmiddag gaat het namelijk in steeds meer regio’s regenen, als laatste in het noorden en noordoosten. Vooral in de zuidelijke helft kan de neerslag soms buiig van karakter zijn. Dat levert her en der opnieuw meer dan 10 millimeter regen op. De wind waait eerst hooguit zwak uit het zuidoosten, maar draait later in de middag naar zuidwest en wordt aan zee dan matig met kracht 4. Elders blijft het overdag nog rustig.

Daarna onstuimiger
Vrijdag en vooral komend weekend houdt het wisselvallige weerbeeld onverminderd aan. Een groot aantal buien trekt over het land, waarbij langs de kust zelfs de kans op onweer geleidelijk groter wordt. Zondag verloopt tijdens de passage van een neerslaggebied meestal grijs en dan gaat het waarschijnlijk langere tijd regenen. Zolang de wind uit het zuidwesten waait wordt het echter niet koud. Ondanks alle buien wordt het dagelijks nog wel een graad of 15, in het zuiden soms nog iets hoger. Die zuidwestenwind wordt echter wel een stuk prominenter dan de voorgaande dagen.

Zowel zaterdag als zondag komt een matige tot krachtige zuidwester te staan, aan zee mogelijk af en toe hard (windkracht 7). Zeker bij buien kunnen dan zware windstoten voorkomen. Op deze termijn is het nog een beetje onzeker hoe hoog windsnelheden precies kunnen uitvallen, maar dat het enkele dagen onstuimig weer wordt lijkt wel vrij zeker. We kunnen dit met recht dus een herfstachtige periode noemen!