Politieke partijen willen accijnsverhogingen van 16,2% terugdraaien

22-10-2023 JOURE – Zowel de PVV als de VVD willen een streep zetten door de voorgestelde accijnsverhogingen van 16,2% op alcoholhoudende dranken, onderdeel van het Belastingplan 2024.

Kamerlid Tony van Dijck van de PVV heeft vandaag een amendement ingediend om de voorgestelde accijnsverhogingen in zijn geheel terug te draaien. Hij wil de gederfde inkomsten dekken uit het Stikstoffonds. “Daar zitten nog miljarden in”, aldus Van Dijck tijdens het debat over het Belastingplan 2024.

Kamerlid Silvio Erkens van de VVD werkt nog aan een amendement. Hij maakt zich vooral zorgen over de grensregio’s, met name die met Duitsland. Dat zei hij tijdens datzelfde debat. Waar hij de structurele dekking zoekt, liet hij in het midden. In elk geval niet uit het Stikstoffonds. “Dat geld is namelijk hard nodig om de bouw van het slot te halen.”