Rubbergranulaat over 8 jaar verboden

26-09-2023 JOURE – Rubberkorrels voor kunstgrasvelden mogen over 8 jaar niet meer worden gebruikt. De korrels worden ingezet om een veld soepeler en zachter te houden. Vaak worden deze rubberen korrels gemaakt van gemalen autobanden. Het is niet de eersate keer dat er alarm wordt geslagen voor het gebruik van de korrels. In de komende 8 jaar moeten sportclubs en eigenaren van de velden de tijd krijgen om een alternatief te vinden.

Naast het granulat zal op zeer korte termijn toegevoegde microplastics verbieden voor onder andere gebruik in bijvoorbeeld Make-up. Dit om natuur en mens tegen de plasticdeeltjes te beschermen. Via de voedselketen komt er ook steeds meer plastic in het eten terecht. Zogenaamde scrubkorrels worden per 23 oktober verboden om te gebruiken.Voor wasmiddelen is er nog iets meer tijd echter blijft de bouw volledig buiten schot.