AZC drie maanden langer open voor draagvlak onderzoek

23-09-2023 BALK – De gemeenteraad heeft afgelopen week aangegeven dat er drie maanden ruimte is om te onderzoeken of er draagvlak onder de bewoners is om het AZC te Balk nog drie extra jaren open te houden. Het zou mogelijk de tweede keer worden dat het AZC mogelijk langer in gebruik zou zijn. Ondanks enige positieve signalen zijn er in Balk toch ook veel tegengeluiden te horen.

Eric van der Burg
Staatssecretaris voor asielzaken Eric van der Burg heeft eerder dit jaar een veroek bij de gemeenteraad neergelegd om het AZC langer open te houden. Op dinsdag 12 september werd daarom een inloopavond gehouden in De Treemter. De opkomst van deze inloopavond bleek echter niet wat men er van verwacht had. Slechts een 25-tal mensen maakten gebruik van de uitnodiging.

Officieel hadden de deuren op 1 oktober gesloten moeten worden echter is er nu gekozen om dit te verlengen tot 1 januari 2024. Het AZC kende vanaf de opening in 2016 problemen met de juiste vergunningen. Een schriftelijk draagvlak onderzoek moet nu uitwijzen of de bewoners in Balk open staan voor een tweede verlenging.