Zuivelproducten en groenten dalen in prijs

22-09-2023 JOURE – De prijs van zuivelproducten in de winkel daalde over juni en juli, na een lange periode van stijgen, gemiddeld met 3%; groenten werden 6% goedkoper in deze periode, wat past in het zomerseizoen. De prijs van aardappelen in de winkel steeg juist fors met 8%. Andere producten met stijgende prijzen zijn rundvlees (een stijging van 3%), en pluimveevlees, varkensvlees en brood (alle rond de 1%). De prijzen van eieren en fruit in de winkel bleven vrijwel gelijk.

Terwijl de winkelprijzen stegen, daalden de industrieprijzen van pluimveevlees en rundvlees. De industrieprijs van brood bleef gelijk. De industrieprijs van zuivel daalde ook met 2% en van de industrieprijs van varkens steeg ook met 6%. Daarmee zijn in de gehele varkensvleesketen de prijzen eind juli weer ongekend hoog. Een flinke prijsdaling is ingezet in de eierprijs af boerderij (-28%), terwijl de aardappelprijs voor de teler met een behoorlijke 44% steeg. Daarmee zouden de hoge aardappelprijzen in de winkel nog weleens niet van de baan kunnen zijn.