Een derde Nederlanders kiest vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid

22-09-2023 JOURE – Steeds meer Nederlandse consumenten geven aan vis in plaats van vlees te kiezen vanwege duurzaamheid, blijkt uit recent onderzoek van de keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). 

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Future of Food Institute in augustus dit jaar, blijkt dat 31% van de Nederlanders vaker voor vis in plaats van vlees probeert te kiezen. Vleesvervangers worden door net zo veel Nederlanders als duurzaam beschouwd als vis (60%). Van de respondenten vindt 65% dat vis past in een duurzaam eetpatroon, een flink verschil met vlees (39%). Dit vertaalt zich ook naar intentie voor gedrag: 31% zegt vaker vis dan vlees te proberen te eten in verband met duurzaamheid. Toch blijkt dit voor een kleine derde van de mensen lastig: 30% geeft aan dat de wil er is, maar het nog niet lukt. 

Ruim driekwart (76%) van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan de noodzaak in te zien van het beschermen van de onderwaternatuur. Wat vis eten betreft is er een positieve trend gaande: 27% geeft aan vaker vis te eten dan een jaar geleden. Als belangrijkste redenen noemde men daarvoor dat men zich meer bewust is van vis als gezonde (62%) en als duurzame keuze (35%). 42% van de consumenten let in de supermarkt op het MSC of ASC keurmerk. De meest gegeten vissoorten in Nederland zijn: zalm (72%), kabeljauw (63%), tonijn (60%) en garnalen (53%).