Politie waarschuwt Fatbike bezitters

16-09-2023 JOURE – De fatbike wordt een alsmaar populairder vervoersmiddel in Nederland. Hij komt daarom steeds meer in het straatbeeld voorbij. Daardoor zullen ze ook steeds vaker betrokken raken bij verkeersongevallen. Veel van deze fatbikes zijn verboden om er mee op de weg te mogen rijden. Dit komt veelal door de aanwezige gashendel of de trapondersteuning die niet ophoudt bij 25 kilometer per uur.

In beide gevallen betreft het een voertuig die niet is goedgekeurd en daarom niet is toegelaten voor gebruik op de openbare weg. Een fatbike met gashendel is namelijk een (bijzondere) bromfiets, waarvoor, als hij zou zijn goedgekeurd, een kenteken moet voeren, een verzekering voor afgesloten moet worden en waarvoor je zelfs een rijbewijs nodig hebt.

Het is net zoals bij bijvoorbeeld een elektrische step (ook niet toegestaan), dat als je met zo’n motorvoertuig betrokken bent geweest bij een verkeersongeval, dat de kans groot is dat de verzekeraar alle (letsel)schade op jou gaat verhalen. Om dit soort dingen te voorkomen, gaat de politie de aankomende tijd meer op de fatbike gaan controleren. De politie kan daarbij een rijproef (technisch onderzoek) uitvoeren.

Mochten de politie jou op zo’n verboden motorvoertuig aantreffen, dan volgt er proces-verbaal. De verkeersofficier zal dan de hoogte van de boete bepalen. Mocht de politie iemand voor de 2e keer op zo’n motorvoertuig zien rijden, volgt er wederom proces-verbaal (die dan hoger is) en zal ook het voertuig in beslag worden genomen.